StigmaLufthansa Cabin Crew Blaming The Airline Saying Their Mental Health is Facing “Extreme Difficulties”The disruption and operational meltdowns affecting Europe’s aviation sector, according to flight attendants at German flag carrier Lufthansa, have caused staff to experience “extreme difficulties” with their mental health.

Employee groups requested this week that Lufthansa stop its “cost-cutting craziness” and attributed many of the airline’s current problems, including chronic staff shortages, to top-level mismanagement.

Due to the continued personnel issue, Lufthansa announced on Thursday that it would cancel an extra 900 short-haul flights from its hubs in Frankfurt and Munich in July alone.

In an internal memo last month, CEO Carsten Spohr apologized to the staff and acknowledged that the airline’s cost-cutting efforts had gone “too far.” However, Spohr did place Lufthansa’s errors in the context of the pressure company faced to contain significant losses at the height of the pandemic.

The UFO union, which represents flight attendants, claims that the effects of cost-cutting are now seriously affecting its workers’ mental health.

The list of complaints is long and the relentless pressure is starting to take its toll. One major concern is that delayed and disrupted passengers are increasingly taking out their frustrations on front-line staff, sometimes including physical attacks.

In response to accusations of passenger anger, Lufthansa Chairman Karl-Ludwig Kley claims that staff members are experiencing “despair and tears” as a result of the pressure they are being put under.

“I have not seen such an accumulation of problems in my career,” Kley told employees in a recent internal memo.

The airline’s procedures, according to the flight attendants, are addressing many of these issues, but they are also having an effect on their mental health. Due to a manpower shortage, Lufthansa is running flights with fewer crew members, and managers are asking flight attendants to take on more duties without proper training.

Since standby days make up the majority of a flight attendant’s schedule, they might add to their already high levels of stress and anxiety. Because of how quickly and abruptly schedules are changing due to the pandemic, Lufthansa, like many other airlines, is using standby responsibilities far more than before.

“We say it clearly – The demands on our mental health are significantly increased by the summer operations,” the flight attendant union, which also represents crew at Eurowings and Condor, said last week.

The issues are not limited to Lufthansa. Recent complaints from Air France flight attendants about their employer’s reinforcement working conditions come as pressures are beginning to build at an increasing number of carriers.

A wave of industrial discontent has been seen throughout the European aviation industry as a result of the unexpected increase in passenger demand and perceptions of unfair pay and working conditions.

---------------------------------

Nagy Iván László (hvg.hu) 2022.06.20

Milák Kristóf jó időt úszott, erre az Index fogyatékos gyerekekkel viccelődött

---------------------------------

"Tipikus főnéni" 2019. december 23.

Mindenkinek ott van a téglája a pszichiátrián

Nem fogad el hálapénzt, de ha ő beteg, tízezreket veszít. Ami furcsa, mert van a Tb. Akkor miből veszít? "Nem szabad betegnek lenni". Miért nem fordul az EMMI-hez? Bár remélem, eljut hozzájuk ez a dezinformáció.

"Nem érintheti meg semmi". Ez volt az első, amit észrevettem rajta. De nem tette hozzá, hogy: és senki. A betegek például.

"Nem ismeri a részleteket". Az egész országot tájékoztatták, hogy sok embertelen dolog történt. Az említett eset oktatás tárgya és ismert. Nem ismeri a részleteket, mert akárki is legyen az elkövető, hivatalból megvédi. Etikus deficit.

"Ha egy ember ilyen helyre megy dolgozni tudnia kell, hogy bármi megtörténhet. Ezek a betegek kiszámíthatatlanok." Ők nem annyira. Kiszámítható és ki is számítják, mennyire kell megalázni, sérteni, bántani őket, hogy indokolt legyen kényszerrel élni.

Szegény évtizedekig elmaradt főnéni és az ő "elmebetegezése". Ha semmi mást nem csinál, csak ezt a szót használja, már jóvátehetetlenül stigmatizál. Amikor ő kezdett, már akkor ment ki ez a kifejezés a divatból. Csak ő elmaradt a fejlődésben.

Szerinte kéne egy biztonsági pszichiátria. Ez alatt azt érti, hogy majd ő eldönti, kit, mikor enged ki. Ha nincs parírozás, nem engedik ki a beteget. Gondolom, ha lenne, csípné a lobotómiát is.

"Az akut kórházi ellátás nem alkalmas ezeknek a betegeknek a bent tartására." Annyira az, hogy bent is tartják őket. Méghozzá addig, amíg ők szükségesnek látják. A zárt osztály épp erre való.

"Azoknak akik például tipikusan terápiarezisztensek. Ők már nem fognak változni." Ők talán igen. A főnéni nem. Ugyanis a jó terápia segít. A tudomány mai állása mellett egy nővér megmondja a tutit, hogy vannak "rezisztens betegek". Ami ugye nem így igaz, de rezisztens egészségügyi dolgozó akad. Ő legalább be is ismeri. "Elmeszociális otthon" Már nevükben sem léteznek ilyenek, de harminc éve minimum. Meg hát ott van az is, hogy számára ez a megoldás. Bonyolult a beteg? Hozzátartozói gondok vannak? Zsupsz be az otthonba, bezárni, probléma letudva. De amikor a csalásokról beszél, retteg kijelenteni, hogy kik jelentik ilyen esetekben az első számú gondot. Nem azok, akik ételt visznek a betegnek. Egész más irányból érkezik a veszély.

"A skizofréniának van sok válfaja. Előfordul akár fiataloknál is, hogy nem tudnak belőle már embert faragni." Ez kommentálhatatlan. Aki ilyet mond, ab ovo alkalmatlan.

"Bejön egy beteg, skizofrén mániás állapotban." Asszonyom van egy rossz hír: a szkizofrén (nem skizofrén) akut pszichotikus állapotára gondol, amikor mániás állapotot említ. Utóbbi a depresszió tünete. (Figyelem: ő egy 25 éve praktizáló főnővér).

Eddig csak a nővérről esett szó. De miért is született a riport? Tessék, az újságíró:"A combinós gyilkos is így volt címlapon. Miért kell kiengedni valakit, aki pszichiátriai betegségre szorul?"

Azért újságírónő, mert a cselekménynek jogerős ítélet szerint köze nem volt a betegséghez. Nem mellesleg azért is engedték ki, mert már nem volt szüksége kezelésre. Ugyan Péterfi Judit. Ezt a stigmatizáló rettenetet már leadta, kvázi szó szerint akkor is ennek a lapnak. Most újabb pénzt remélt ettől? Vagy nem volt témája? Tudja a főszerkesztője, hogy ugyanazt akarta eladni még egyszer? Az eredeti 2016. január 22-én jelent meg, három éve.

Csak tessenek lejjebb, aztán feljebb olvasni. Ott a régi cikk és itt az ugyanolyan. Közben még egy hír épp a villamosos esetről, hogy mekkora hazugság volt párhuzamot vonni az elkövetés és az ő állítólagos betegsége között. Péterfi kartársnő akkor se kért bocsánatot. Most se fog. De jó sokan megtudják, milyen újságíró. Ez határozott eredmény.

Mindkét szereplő annyira szánalmas, hogy az már groteszk. Meg persze tragikus.

---------------------------------

Makai Gábor pszichológus (ATV interjú) 2019. szeptember 03.

A PÉF állásfoglalása, avagy a bűnbak kórképek káros hatásai

---------------------------------

Dr. Kovács Ildikó iü. elmeorvosi szakértő

A PÉF állásfoglalása, avagy a bűnbak kórképek káros hatásai

Ez a szakértő a mai világban, 2019-ben azt mondja: elmebetegség, illetve tudathasadás. Nem rúgják ki, nem irányítják át péknek, létezhet és praktizálhat. Na ez a téboly.

---------------------------------

Zoltai Péter, Budapest

Muszáj megörökítenem az örökkévalóságnak, hogy szerinted aki gólyákat öl, az beteg, sőt pszichiátriai beteg. Ez súlyosan diszkriminatív és embertől távol álló gondolkozás, ami a stigmatizáló emberek sajátja.

Említettem ugyan, hogy ez nagyon nem igaz, de csak folytattad, sőt példának hoztad fel a függőségben szenvedő embereket. Nekem valóban hiányos a műveltségem, így gólyagyilkos függőséggel még nem találkoztam.

Majd-mivel érveid nem voltak-a letiltásommal (Facebook) reagáltál, de kell, hogy nyoma legyen a világban: neked ez a véleményed, amiből következik, hogy semmi jogod kifogásolni visszatetsző, emberhez nem méltó dolgokat, tevékenységeket, miközben te-remélhetőleg csak mély tudatlanságod talaján-súlyosan szegregálsz, diszkriminálsz és stigmatizálsz. A net viszont nem felejt...

---------------------------------

Mizsur András 2018. szeptember 11.

Az orvosok és rokonok is ellehetetlenítik a skizofrének életét

---------------------------------

haon.hu 2018. augusztus 09.

A ladányiak nem kérnek a bentlakásos otthonból

---------------------------------

atv.hu 2018. augusztus 7.

Kiakadtak a püspökladányiak, hogy óvoda mellé akarnak pszichiátriát építeni

---------------------------------

Zoom.hu 2018. május 6. | Belicza Bea

„Minek mutogatod a fogyatékos gyereked, úgyis a társadalom szörnye lesz”

---------------------------------

AeroTime magazin 2017. november 20. | Gitte Furdal Damm

Why is mental health stigmatized in aviation?

---------------------------------

AeroTime magazin 2017. augusztus 17. | Zivile Zalagenaite

Do mental issues mean you can never fly again?

---------------------------------

explicitmagazin 2017. augusztus 13., vasárnap 20:23 | Petz László

Az erőszak fajtái I. rész: A dominancia harc

"Ugyancsak ritka eset az olyan, amikor valaki egy őrülttel (azaz orvosi szempontból meghatározott) mentálisan beteg egyénnel) kezd dominancia harcba. A győzelem ebben az esetben is kétes értékű,és egyáltalán nem biztos, illetve nem garantált a küzdelem gyors lezajlása, mivel a pszichiátriai értelemben őrültek nem követik a lépéseket."

Őrült csak a szerző fejében létezik, ami - bár képzavar - de bájos.
"Orvosi szempontból meghatározott"? Ez a tagmondat úgy értelmetlen, ahogy van. Van ugye az orvosi nyelv, de mi az, hogy orvosi szempontból? Mi lehet az az eset, amikor valamilyen "szempontból" történik a "meghatározás". Ilyesmiket azok a kamaszok írnak, akik ki akarnak tűnni, de nem elég műveltek még hozzá. Ráadásul a "mentálisan beteg" nem orvosi nyelv és nem is precíz. A szóba jöhető megoldások helyett - ti. ha nem paraszt mód óhajt beszélni az ember, ergo nem őrültezik - ez csak az egyik és korántsem a legjobb.
De a gyöngyszem, ahogy visszakanyarodik az írástudó ember a kezdetekhez: "pszichiátriai értelemben őrültek". Ehhez már sokat hozzátenni nem lehet. Talán azt, hogy úgy hírlik: pékekből hiány van.

---------------------------------

jogaszvilag.hu (2016. szeptember 17.)

Villamos alá lökte: 18 év jogerősen

Mekkora hisztéria folyt, hogy így őrült, meg úgy beteg, aztán tessék. Kíváncsi vagyok, elnézést kér-e utólag bárki is. Médiák stb.

---------------------------------

magyaridok.hu (2016. augusztus 5.)

A TERRORSZERVEZETEK KERESIK A MENTÁLISAN ZAVART EMBEREKET

A "pszichológus" stigmatizál, minden létező statisztikát és kutatást megcáfolva.

---------------------------------

444.hu (2016. május 20.)

Kitiltottak egy Down-szindrómás fiút egy budapesti edzőteremből

---------------------------------

globoport.hu (2016. április 8.)

Szökésben egy elmebeteg gyilkos

A jó tollú szerző 50 évvel van lemaradva, legalább.

---------------------------------

nlcafe.hu (2016. február 22.)

Nem hagyja a gyerekorvos, hogy kitiltsák a kutyáját a rendelőből

Stigmatizálták a kutyája miatt, ezért a derék, buta orvos ugyancsak stigmatizál, amikor flepniről beszél meg úgy általában a pszichiátriáról. Pedig láthatóan nincs érintve a betegségben, csak buta.

---------------------------------

nlcafe.hu (2016 január 22.)

Mindenkinek ott van a téglája a pszichiátrián

Remek cikk. Nem kell hánytató, csak el kell olvasni. Az elmaradottság iskolapéldája.

-"skizofrén, mániás állapotban". Remek szakember. Először is helyesen: szkizofrén. Aztán, amiről a főnéni még nem hallott: pszichotikus állapotban. Mániás állapotban a depressziós lehet. Félelmetes tudatlanság.

-"A nappali szanatórium azért van, hogy lefoglalják magukat, és tartalmasak legyenek a mindennapjaik, ne csak bezárva legyenek a négy fal között". Nem azért van. Azért van (volna), hogy rehabilitáció történjen. De tény, hogy így kényelmesebb a főnéninek.

-"Végleges elhelyezést elmeszociális otthonban". Nem létezik ilyen. Már elme sem létezik. Amiről beszél, az a pszichiátriai betegek otthona és rég rossz volna, ha véglegességről beszélnénk. Noha a főnéninek ez a célja.

-"Combinós gyilkos". Az újságíró is szánalmas. Gyilkosozik. Az az apróság már nem is érdekli, hogy az elkövetőt jogerős büntetését tölti és szakértői vizsgálat szerint (is) köze nincs a pszichiátriához, sem neki, sem a cselekményének.

-Kéne neki egy "biztonsági pszichiátria". Így válik érthetővé, miért éppen a Nyírő. Mert ott dolgozik az egyik orvos, akinek ez a mániája. na ő mániás.

"Elmebetegektől". Szerencsétlen egy szerzet ez a főnéni. Ő stigmatizál leginkább, mert tudatlan. Elmebeteg nem létezik.

"Kapja a rendőr és a mentős is a meleg levest". Vagy a szerző találta ki, vagy a főnéni. Meleg leves? Ilyen még a szleng szótárban sincs, de rendkívül hatásvadásznak szánhatták.

"Lehetett látni olyan fotót is, ahol a radiátorhoz volt kötve egy beteg.Nem ismerem a részleteket, nem tudom mi történt. Az biztos, hogy létezik az az élethelyzet, amikor a személyzet és más betegek érdeke védelmében le kell kötözni a beteget. Nincs mese". Mi van? A radiátorhoz? Tényleg ezt mondja a főnéni? (Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte első fokon a Pécsi Városi Bíróság azt az ápolót, aki 2008 novemberében egy súlyosan szellemi fogyatékos nőt kötözött egy radiátor védőrácsához. A bólyi Fogyatékos Személyek Otthonában dolgozó ápoló a súlyos beteget egy pólóval kötözte a pelenkájánál fogva a fűtőtesthez. Miután a nő nem tudott szabadulni, elájult, és másnap reggelig eszméletlenül feküdt. Sikerült újraéleszteni, de a kórházban életét vesztette. Az ezért kiszabott 8 havi fogházbüntetést a bíróság 2 év próbaidőre felfüggesztette).

"Ami van nekik, azt is többnyire cigire vagy kajára költik, mert a gyógyszerektől annyit esznek, hogy csak na". Ki eszik annyit? Mindenki? A gyógyszerektől? Nem bizonyos fajta gyógyszerektől, bizonyos betegek?

"Mert kevés olyan marha van már mint én" Hála a jó Istennek, e cikk alapján...

Azért jegyezzük meg e mű szerzőjének nevét: Péterfi Judit. A főápoló: Fakan Éva. Szégyen. 2016. Magyarország, pszichiátria, média.

Volt ennél az orgánumnál valódi újságíró is. Kun J Viktória. Ő értett hozzá. Nem is kellett. Nekünk Mohács (Péterfi Judit) kell.

---------------------------------

Bors online (2015. szeptember 3.)

Ez a Bors című világlap

---------------------------------

Kossuth Rádió - napközben (2015. március 31.)

Mégis lehet, ha nehezen is

---------------------------------

Magyarországi stigma-helyzet 2013

A PÉF közleménye az üggyel kapcsolatban

---------------------------------

Forrás:
Gizella néni, aki nem is akart gyereket rabolni

2013. október 30.

Nem akarnak lakóotthont, a képviselő felülvizsgáltatná a pályázatot

"A helyiek megélhetésüket és a 40 fogyatékost is féltik. Aláírásgyűjtés kezdődött, a térség országgyűlési képviselője a pályázat felülvizsgálatát kérte."

Forrás:
Nem akarnak lakóotthont

2013. szeptember 4., szerda, 08:00
Szerző: Tóth Balázs / heol

---------------------------------

Kossuth Rádió - 180 perc (2013. szeptember 10.)

Forrás:
180 perc

2013. szeptember 10., kedd, 08:23

---------------------------------

Veszélyes őrültként vagy fogyatékosként kezelnek

Anna 49 éves, bipoláris zavara van. A betegsége tíz éve, felnőttkorában kezdődött, azelőtt nem volt semmilyen pszichiátriai baja, aktívan és lelkesen dolgozott marketingszakemberként. Mániás szakaszaiban mindent élesen lát, energikus, de egyben ingerült, környezete nehezen viseli el, és ő is nehezen viseli el saját magát. Vásárlási rohamai vannak, előfordul, hogy mániás szakaszában vesz három autót, és kis híján egy nyaralót is, pedig vezetni sem tud. Ezt mindig mély zuhanás és hónapokig kórházban kezelt depresszió követi. Sorozatunkban pszichiátriai betegek beszélnek. Az első Bea volt, Anna a második.

Forrás:
Veszélyes őrültként vagy fogyatékosként kezelnek

2013. május 17., péntek, 17:54
Szerző: Munk Veronika / Index

---------------------------------

Részlet dr. Németh Attilának a Nyírő Gyula Kórház (egyébként pszichiáter) főigazgatójának nyilatkozatából:

"és az is gondot jelent, hogy az elmeosztályokat általában a kórházak legrosszabb állapotú épületeiben helyezik el” – mondta a főigazgató".

Szerintünk az jelent gondot, hogy valaki 2013-ban nyilvánosan megengedi magának, hogy az elmeosztály kifejezést használja.

Forrás:
Kevés a pszichiáter és a patológus Magyarországon

2013. február 12., kedd, 05:20
Szerző: MTI/Magyar Hírlap

---------------------------------

Nehezebben juthatnak fegyverhez az amerikai elmebetegek


mno.hu, 2013. január 15., kedd 19:33

Kedves TÁ! Hazánkban könnyen juthatnak tollhoz alkalmatlan újságírók...

---------------------------------

ATV 2012. december 18. Egyenes Beszéd

Kálmán Olga műsorvezető:

"Bomlott elméjű emberek mindenhol vannak a világban"
"és hogyha minél több ember él, akkor minél nagyobb az aránya az elmeháborodottaknak."

Hajdú János tábornok úrnak, a TEK vezetőjének válasza:

"Azt gondolom, hogy azt kellett felismerni amit a kollégáim felismertek, közel másfél évvel ezelőtt, talán kettő, amikor azt mondták, hogy ezek az elkövetők nem kereshetők a normális természetes kriminális személyiségek között, egész máshol kell keresnünk őket, lehet, hogy a pszichiátriai nyilvántartások környékén..."

Ilyen világban élünk még mindig? Stigma és sértés nélkül nem megy? Kirekesztés nélkül nem élet az élet? Megyünk a pszichiátriai listázások felé?

---------------------------------

Egy stigmatizáló filmajánló...

A fiatalkorú
The United States of Leland

A történet egy 16 éves fiúról, Lelandról szól, akit őrizetbe vesznek a gondjaira bízott retardált gyerek meggyilkolásáért. Leland a fiatalkorúak intézetébe kerül, ahol egyedül a pszicháter, Pearl előtt nyílik meg. A néző novellaszerűen, hol az elmesélt sztorikból, hol Leland naplóba írt monológjaiból ismeri meg a fiút, a barátnőjéhez fűződő problémás kapcsolatot és nem utolsó sorban az összetett családi hátteret.

---------------------------------