Hírek, közlemények

Szakít az államszocializmussal, kisebb közösségekben helyezi el a kormány a rászoruló betegeket

2023. szeptember 17. | Admin
Már több mint négyezer pszichiátriai beteget, fogyatékkal élőt, szenvedélybetegeket tudott elhelyezni az állam kisebb lakásokban, házakban, az úgynevezett támogatott lakhatási program keretében – mondta el lapunknak Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

A teljes hír itt: olvasható

Poloska invázió - felmentett vezető

2023. augusztus 31. | Admin
Az SZGYF Főigazgatója felmentette a szentgotthárdi pszichiátriai otthon vezetőjét és személyesen járt el, a poloska invázió megszüntetésének ügyében. Ezzel együttműködésünk is szintet lépett.

Könvyvmegjelenés

2023. augusztus 17. | Admin
Megjelent Bulyáki Tünde: Utazás a mentális zavarból a felépülés irányába című könyve, melyben a PÉF-ről és annak elnökéről is szó esik.

Szakmai kerekasztal beszelgetés

2023. július 28. | Admin
A PÉF részt vett a fogyatékosságügyi független mechanizmus tevékenységével összefüggésben tartandó szakmai kerekasztal beszélgetésen, melyre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában került sor.


OFT ülés

2023. július 11. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.


A PÉF májusi hírlevele

2023. május 31. | Admin
A „Mentális egészség a munkahelyen” program előmozdította a mentális egészség és annak megelőzésének kultúráját a munkahelyeken

Elkészült a „Mentális egészség a munkahelyen” program hatástanulmánya. A finn Szociális és Egészségügyi Minisztérium vezette és koordinálta programot a nemzeti mentális egészségügyi stratégia kormányprogram részeként indították. Az értékelés szerint a különböző szervezetek által a program során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az elvégzett fejlesztési munka komoly lehetőség ahhoz, hogy az elkövetkező években nagymértékű hatást gyakoroljon.
A mentális egészség a munkahelyen program, amelyet az érdekeltek széles körével együttműködve hajtottak végre, megerősítette a munkahelyek lehetőségeit és képességeit a mentális jóllétet támogató munkakultúra kialakítására. Az értékelés szerint a különböző szervezetek által -a program során szerzett- tapasztalatok azt mutatják, hogy az elvégzett fejlesztési munka a következő években nagymértékű hatást gyakorolhat a stigmák leépítésében és a lelki állapot javításában. A program fő célkitűzése az volt, hogy a munkahelyi mentális egészségügyi támogatás fókuszát a meglévő problémák egyénre összpontosító megoldásáról, a munkaképességi problémák megelőzésére helyezze át a teljes munkaközösségben. A finn Foglalkozás-egészségügyi Intézet és a MIELI Mental Health Finland volt felelős a program operatív végrehajtásáért. Emellett számos partner és érdekelt fél vett részt a program végrehajtásában.

Megoldások a munkahelyi mentális egészség proaktív támogatására

Konkrét megoldásként és a munkahelyek támogatása céljából, a program létrehozta a mentális egészséget támogató eszköztárát és a foglalkozás-egészségügyi együttműködés modelljét, hogy segítse a mentális jóllétet támogató munkakultúra kialakítását. A mentális egészség proaktív támogatására és a munkahelyi jóllét növelésére hatékony módszereket dolgoztak ki, a különböző érdekeltekkel és munkahelyekkel való széleskörű együttműködésben. Mind az eszköztár, mind a modell szabadon hozzáférhető a munkahelyek és a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok számára.

Az új modell növeli a munkahelyi jóllétet

A program keretében kidolgozott foglalkozás-egészségügyi együttműködési modell tartalmát és alkalmasságát tekintve megfelelt a kitűzött céloknak. A modell újdonságértékét is értékelték. A megtett intézkedések eredményeként az együttműködés és a közös megértés jelentősen javult néhány szervezetnél. A modell várhatóan támogatni fogja a munkahelyeket és a foglalkozás- egészségügyi szolgálatokat a mentális jóllét javítását célzó fejlesztési munkájukban.

Könnyen használható eszközök a munkahelyi mentális egészség előmozdítására

Az értékelés szerint a mentális egészséget támogató eszközkészletet digitalizálták, ezeket a program során több, mint 125 ezer alkalommal használták. A kifejlesztett módszerek és megközelítések jól megfeleltek a felhasználók általános igényeinek, és már a program során további fejlesztéseket eszközöltek. Látható volt, hogy az eszközök motiválnak és így megteremtik a feltételeket a hozzáállás és a kultúra megváltoztatásához.

Az értékelés szerint a kommunikáció volt a kulcstényező, amely a program során hozzájárult a működési kultúra és a hozzáállás változásához. A kommunikációt a kulcsfontosságú célcsoportok elérésére és a program témáinak széleskörű ismertségére használták. A mentális egészséggel kapcsolatos pertraktációk gyakoribbá és a mindennapi élet részévé váltak, és a programnak sikerült bizonyos mértékig csökkenteni a mentális egészséggel kapcsolatos megbélyegzést. A program által kezdeményezett és lehetővé tett fejlesztési munka megteremtette az alapot, a program eredményeinek a munkahelyeken történő terjesztéséhez. A modellek és eszközök bővülnek az ország területének még e szempontból ki nem használt részeivel és az ilyen munkahelyek igényeinek megfelelően tovább is fejlesztik őket.

Az MHE tagjainkkal és partnereinkkel együtt részt vett a GLOBSEC2023 konferencián május 30-án Pozsonyban

A "A lakosság mentális egészsége nemcsak az egészségügyi ágazat, hanem a nemzetbiztonság számára is kihívást jelent" című panelbeszélgetés rávilágított a mentális egészség jelentőségére nemcsak az egészségügy, hanem a nemzetbiztonság szempontjából is. A GLOBSEC, felismerve a mentális egészséggel kapcsolatos nem megfelelő megközelítések hosszú távú következményeit, proaktív lépéseket tett annak érdekében, hogy a mentális egészséget beépítse rangos biztonsági konferenciájába, a 2023-as pozsonyi fórumba. Neves nemzetközi és nemzeti szervezetek elismert szakértőit hívták meg, hogy együttműködjenek és hatékony megoldásokat dolgozzanak ki. A fórum idén erőteljes üzenetet közvetít, és azt mutatja, hogy 2023-ban felismerik a globális biztonság és az egészségügy közötti metszéspontot.

A kötelező mentális egészségügyi ellátás egyik fő problémája a gyógyszeres kezelés

New York Times

A mentális egészséggel kapcsolatos uralkodó józan ész szerinti megközelítésnek vannak korlátai, a hagyományos megoldásokon túl, mint például a pszichiátriai ágyak csökkentése, a közösségi programok és a lakhatás finanszírozásának növelése. A kötelező ellátás és a gyógyszerekre való túlzott támaszkodás eredendő problémákat vet fel. Az antipszichotikumok hasznosak lehetnek egyes egyének számára, de nem szabad, hogy a kezelés kizárólagos középpontjában ezek álljanak. A hatékonyságukra vonatkozó bizonyítékok nem meggyőzőek, és a hosszan tartó alkalmazás hosszú távon negatív következményekkel járhat.

Kun Viktória

Európai Parlament fogyatékossággal kapcsolatos napja

2023. május 22. - 24. | Admin
a PÉF Kósa Ádám MEP meghívására részt vett az Európai Parlament fogyatékossággal kapcsolatos napján, május 23-án. A helyszínen rögzített felvétel is készült:
Felvétel


MHE Webinárium

2023. május 16. | Admin
A PÉF részt vett az MHE 2nd Member-Led Thematic Webinar - “Motherhood and mental health problems - A residential model of care” elnevezésű rendezvényén. A beszámoló a dokumentumok között található.

Konferencia

2023. április 25. | Admin
A PÉF részt vett az Ébredések Alapítvány szervezésében megtartott XXVII. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián, melyet Változások, választások, vállalások címmel rendeztek meg. A PÉF workshopjának címe: Jogok, érdekvédelem, esélyegyenlőség…, az online érdekvédő konzultáció és tapasztalatai volt.

MHE közgyűlés

2023. április 21. - 22. | Admin
A PÉF részt vett az ezúttal Vilniusban szervezett MHE közgyűlésen. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Kerekasztal egyeztetés

2023. április 20. | Admin
A PÉF részt vett a magyar építészetről szóló törvényhez kapcsolódó kerekasztal egyeztetésen, az Építési és Közlekedési Minisztériumban.

MHE webinárium

2023. március 17. | Admin
A PÉF részt vett az MHE webináriumán, amelyen ezúttal a CARe bemutatkozása szerepelt. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Nick Vujicic előadó

2023. március 11. | Admin
A PÉF részt vett Nick Vujicic világhírű prédikátor és motivációs előadó műsorán, aki karok és lábak nélkül született és aki a világon számos ember példaképe lett, a Papp László Budapest Sportarénában. A jegyeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda biztosította.

MHE webinárium

2023. március 06. | Admin
A PÉF részt vett az MHE szervezésében tartott webináriumon, melyen jelenleg a Santé Mentale Exclusion Sociale mutatkozott be. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Ritka betegségek világnapja

2023. február 25. | Admin
A PÉF részt vett a RIROSZ által szervezett Ritka Betegségek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

MHE Webinárium

2023. február 06. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe által szervezett webináriumon, melyen ezúttal a Makshivim Net nevű, izraeli segítő szervezet mutatkozott be. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Pályázati egyeztetés

2023. január 12. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatójának meghívására, egy beadandó pályázat (országos vérvételi program, buszokkal) -fogyatékossággal kapcsolatos részleteinek-egyeztetésén. A meghívás előremutató, mivel időben történt és egyáltalán, hogy történt.

Precedens ítélet

2022. december 30. | Admin
Gondnokság alá akarták helyeztetni az idősotthon lakóját, a bíróság elutasította a keresetet
Részletek a sajtófigyelőben olvashatóak.

Fellépés

2022. december 22. | Admin
A PÉF szervezésében, ingyenesen lépett fel LL Junior, valamint a Nieto Mercedes Orientális Tánciskola 5 táncosa, Nieto Mercedes vezetésével, a Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskolában, karácsonyi ajándékként.

Nagyon köszönjük a fellépőknek.


Civil Konzultációs Testület ülése

2022. december 16. | Admin
A PÉF az ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSA AZ ENSZ NEMZETI EMBERI JOGI INTÉZMÉNYE meghívására részt vett az OPCAT nemzeti megelőző mechanizmus mellett működő Civil Konzultációs Testület 2022. évi második ülésén. Az ülésről beszámoló nem közölhető.

Webinárium

2022. december 09. | Admin
A PÉF részt vett az European Patient’s Forum webinárium, melynek címe EPF WEBINAR “The role of patient organisations and their involvement in health policy decision-making” volt. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Webinárium

2022. november 29. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által szervezett webináriumon, melynek címe: European Capacity Building event “Supporting the Mental Health & Wellbeing of Young People in Formal Education: Sharing good practices in Europe” volt. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Ülés

2022. november 29. | Admin
A PÉF részt vett a Parlament Népjóléti Bizottságának ülésén.


Ülés

2022. november 28. | Admin
A PÉF részt vett a Parlament Népjóléti Bizottságának ülésén.


MHE Webinárium

2022. november 02. | Admin
A PÉF -az MHE szervezésében- részt vett azon a webináriumon, amelyen a spanyol ISEM (Inclusión Social y laboral de personas con Enfermedad Mental) mutatkozott be. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.


MPT vándorgyűlés

2022. szeptember 30. | Admin
A PÉF részt vett a Magyar Pszichiátriai Társaság XXV. vándorgyűlésén, amelyen a forenzikus pszichiátria aktuális kérdéseivel kapcsolatos álláspontját adta át a szakma képviselőinek. Jelentős tény a meghívás, mert mintegy húsz éve nem kaptunk az MPT-től ilyet. Korábban mindig meghívták a PÉF-et. Az összefoglaló a dokumentumok között olvasható.

Szená-Torok ünnepi koncertje

2022. szeptember 24. | Admin
A PÉF részt vett a Parlament Főrendiházi Termében a Magyar Országgyűlés Énekkara, a Szená-Torok ünnepi koncertjén, amely 2021. novemberében töltötte be fennállásának 25 éves évfordulóját. A világon egyedülálló zenei formáció a születésnapi koncerttel a koronavírus-járvány idején önfeláldozó gyógyító és gondozó munkát végző, illetve a védekezést segítő szervezetek munkáját köszönte meg, a meghívott vendégszereplők is e szervezetek képviselőiből kerültek ki.


A PÉF részt vett az ÉTA és a Lámpás’92 közös rendezvényén

2022. szeptember 23. | Admin
Az ÉTA most 25 éves, a Lámpás’92 pedig 30. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.MHE webinárium

2022. szeptember 22. | Admin
A PÉF részt vett az MHE webináriumán, amelyen az Enosh – Az Izraeli Mentálhigiénés Egyesület- mutatkozott be. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

MHE Webinárium

2022. szeptember 21. | Admin
A PÉF részt vett az MHE webináriumán, amely a COVID19 és a mentális egészség összefüggéseiről szólt. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

OFT ülés

2022. augusztus 31. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.
KSH szakmai egyeztetés

2022. június 29. | Admin
A PÉF részt vett a KSH-ban a fogyatékos szervezeteket érintő kérdéseket tárgyalandó. Az esedékes népszámlálásban ugyanis már a kornak megfelelő kifejezéseket kívánnak használni. A megbeszélés részleges -inkább a jó felé hajló- eredménnyel zárult. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Mental Health Europe nyilatkozata

2022. június 17. | Admin
A Mental Health Europe az alábbi nyilatkozatot tette közzé:
A Mental Health Europe örömmel veszi tudomásul, hogy az Oviedo Egyezmény Kiegészítő Jegyzőkönyvével szembeni erős kiállás nyomán, felfüggesztették annak elfogadását. Bár az utóbbi időben hozott döntések nem tesznek teljes mértékben eleget az elvárásoknak, azok helyes irányba tett lépésként értékelhetők, melyeknek alapján az Európai Tanácsnak a fogyatékossággal élő személyekre vonatkozó irányelvei nem kerülnek ellentmondásba az ENSZ CRPD-jével. 10 másik szervezettel együtt felszólítjuk az Európai Tanácsot, hogy ebben a szellemben dolgozzon tovább. A PÉF egyetért a döntéssel.

MHE Webinárium

2022. június 15. | Admin
A PÉF részt vett az MHE 4. olyan webináriumán, amelyen tagszervezetek mutatkoztak be. A meeting címe 4th Member Intro meeting - Mind Sweden and Icelandic Mental Health Alliance volt. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Belügyminiszteri előadás

2022. június 15. | Admin
A PÉF abban a megtiszteltetésben részesült, hogy meghívást kapott az NKI-n rendezett belügyminiszteri előadásra. Az államtitkárok bemutatkozása után Belügyminiszter úr tartott előadást és határozta meg az előttünk álló programot, feladatokat. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor Miniszterelnök úr is, aki beszédet is mondott.
Elhunyt Gombos Gábor

2022. június 06. | Admin
Elhunyt Gombos Gábor. Életében több szervezet tagja és vezetője volt, így a PÉF elnöke is 2005-ig. Nyugodjék békében.

Tréning

2022. május 30. | Admin
A PÉF befejezte 9. és 10. tréningjét, melynek címe: "Kliensközpontú ellátás – a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum oktatási anyaga pszichoszociális ellátásban dolgozók részére, az EFOP 3.8.2 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekt keretében, a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló R. alapján" amelyekre Budapesten került sor.

2022. május 25. | Admin

Tréning

2022. május 23. | Admin
A PÉF befejezte 7. és 8. tréningjét, melynek címe: "Kliensközpontú ellátás – a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum oktatási anyaga pszichoszociális ellátásban dolgozók részére, az EFOP 3.8.2 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekt keretében, a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló R. alapján" amelyekre Budapesten került sor.

Lezárult a Gyermekút projekt

2022. május 19. | Admin
A PÉF részt vett a Gyermekút projekt záró rendezvényén, a Családbarát Magyarország Központ szervezésében. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Kis magyar abszurd

2022. május 18. | Admin
A PÉF eredményesen képviselte ügyfelét egy bírósági eljárásban, amely egy- minősíthetetlen és a kezdetektől jogellenes -rendőrségi eljárás miatt indult és amelyet a bíróság jogerősen megszüntetett. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Eredményes képviselet

2022. május 16. | Admin
A PÉF ma eredményesen képviselte kliensét, egy több éve húzódó és méltatlan eljárásban, a maszkviselés kapcsán. Az eljáró bíróság helyt adott az érvelésnek és a szabálysértési eljárást jogerősen lezárta.

Online segítségnyújtás

2022. május 16. | Admin
2022. május 25-étől a PÉF minden szerdán, 15 órai kezdettel online segítségnyújtást ad az érdeklődőknek, az Ébredések Alapítvány kliensei közül.

Beiktatási ceremónia

2022. május 14. | Admin
A PÉF elnökeként az a megtiszteltetés ért, hogy feleségemmel, egyúttal kolléganőmmel együtt meghívást kaptunk Köztársasági Elnök asszony beiktatási ceremóniájára. Mint általában, most is úgy gondolom, hogy az ilyesmi sosem egy-egy embernek, hanem a mozgalomnak szól. RI.

MHE webinárium

2022. április 29. | Admin
A PÉF részt vett az MHE szervezésében a már szokásos tagi bemutatkozó webináriumon. A beszámoló a dokumentumok között olvasható. Ezúttal az ADHD Europe és a Steunpunt GG Belgium mutatkozott be és az ADHD-vel kapcsolatos előítéletekre és a diszkriminációra helyezték a hangsúlyt.

Tréning

2022. április 29. | Admin
A PÉF befejezte 5. és 6. tréningjét, melynek címe: "Kliensközpontú ellátás – a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum oktatási anyaga pszichoszociális ellátásban dolgozók részére, az EFOP 3.8.2 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekt keretében, a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló R. alapján" amelyekre Budapesten került sor.

Ébredések Alapítvány XXVI. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferenciája

2022. április 27. | Admin
A PÉF részt vett az Ébredések Alapítvány XXVI. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferenciáján, ahol Betegjogok aktuális kérdései, Érdekvédelem és emberi jogok a gyakorlatban címmel workshopot tartott.

Korrupcióval bukott le a pszichiáter, aki M. Richárdnak is adott szakvéleményt

2022. április 19. | rtl.hu
Fedett nyomozó kereste fel a főorvost.
Korrupció miatt bíróság elé állítják azt a pszichiáter-addiktológus főorvost, aki korábban a Dózsa György utcai gázolóként hírhedtté vált M. Richárd gondnokság alá helyezéséhez is állított ki szakvéleményt – írja a Bors.

A több mint 30 éve praktizáló Dr. Cs. J. K.-val szemben a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot indított. Múlt szeptemberben egy fedett nyomozó kereste fel azzal a fedősztorival, hogy börtönbe kell vonulnia, de üzleti ügyei miatt halasztásra lenne szüksége. A vádirat szerint az orvos a nyomozónak felajánlotta, hogy ha magánrendelésén felkeresi, akkor visszamenőleg hamis kórtörténetet rögzít számára és igazolja a kezelést. A fedett nyomozó egy zárt borítékban 300 ezer forintot tett le az asztalra, amire a főorvos azt mondta, hogy azt majd a magánrendelőjében adja át neki.

A Fővárosi Főügyészség vesztegetés miatt emelt vádat, felhívva a figyelmet arra, hogy a bűncselekmény megvalósulásához nem kell megtörténnie ténylegesen a pénz átadásának, elég, ha a jogtalan előnyt kérik vagy ígérik, illetve az ígéretet elfogadják. Az orvost felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélhetik, ha beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A Bors emlékeztet, hogy tavaly egy M. Richárdhoz közel álló nő kezdeményezte a férfi gondnokság alá helyezését. Ha ez megtörtént volna, akkor M. Richárd mentesülhetett volna az ellene folyó büntetőeljárások alól, a gyámhivatalnál azonban elutasították a kérelmet.
A lebukott orvos 1985-ben szerzett általános orvosi diplomát, pályafutását házi orvosként kezdte, majd 1990 óta, 32 éve dolgozik pszichiátriai- addiktológiai területen, kórházi, ügyeleti és járóbeteg szakellátásban. Több éve oktatói tevékenységet is folytat. Részt vett több kutatási programban és szakmai irányelvek kidolgozásában is.

PÉF anyag

2022. április 15. | Admin
A PÉF elkészítette és megküldi a következő című anyagot az ENSZ CRPD Egyezmény betartását vizsgáló bizottság felé, válaszolva annak aggályaira, javaslataira és kérdéseire. A szöveg nem közölhető. „A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum álláspontja az UN Committee on the Rights of Persons with Disabilities - CRPD általi felülvizsgálata során -a Bizottság által- megállapítottakról”.

QualityRights e-training

2022. április 12. | Admin
A PÉF részt vett a WHO Zoom-konferenciáján, amely a QualityRights e-training kezdeményezéséről szólt. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

MHE webinárium

2022. április 07. | Admin
A PÉF részt vett az MHE szervezésében a 2. tagi bemutatkozó webináriumon, amelyen azúttal a jogi védelem és a stigmák lebontása volt a téma és amelyen a Pro Mente Austria és a Human Foundation Poland mutatkoztak be. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Webinárium

2022. április 05. | Admin
A PÉF részt vett a The Royal College of Psychiatrists: mhGAP Humanitarian Intervention Guide Overview Webinar nendezvényen, online formában.

Az eseményen való részvételről kapott tanúsítvány itt érhető el.

Webinárium

2022. március 30. | Admin
A PÉF részt vett a Royal College of Psychiatry, UK: General Principles of Psychological First Aid című webináriumán, a WHO PFA (Psychological First Aid) programján belül.

Az eseményen való részvételről kapott tanúsítvány itt érhető el.

Tréning befejezés

2022. március 29. | Admin
A PÉF befejezte harmadik "KE" tréningjének maradék részét, Debrecenben. Ez ugyanis a COVID miatt félbeszakadt.

MHE General Assembly & Capacity Building

2022. március 25. | Admin
A PÉF részt vett az MHE General Assembly & Capacity Building elnevezésű rendezvényén. Az erről szóló beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Online találkozó

2022. március 15. | Admin
A PÉF részt vett az MHE szervezésében, az első olyan online találkozón, ahol új szervezetek és/vagy projektek mutatkoztak be. Most egy spanyol (katalán) és egy svájci szervezet munkáját ismerhettük meg. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Felülvizsgálat

2022. március 08. - 10. | Admin
A PÉF távolról -online- követte Magyarország második és harmadik időszakos jelentéseinek a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogaival Foglalkozó Bizottság (UN Committee on the Rights of Persons with Disabilities - CRPD) általi felülvizsgálatát. Az ENSZ Bizottság a releváns érdekvédelmi szereplőket nem engedte részt venni, sem felszólalni. A megoldást az jelentette volna, ha az Állampolgári Jogok Biztosa kérésünkre -és másik 2 szervezet kérésére- az általunk megfogalmazott, de általa közvetítendő véleményünket előadhatta volna. Azonban mindössze kb. 10 percet (!) kapott a 3 nap során, ami tragikomikus. A mellékelt képen Dr.Kozma Ákos épp bemutatja a Bizottságnak a 3 anyagot.


Mental Health Europe webináriuma

2022. március 01. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe webináriumán, amely most a Trauma és a stressz szerepe a mentális egészség területén és áttekintés egy új kutatásról címet kapta, amely a traumás tapasztalatokat járja körül. Az EMDR egy bizonyítékokon alapuló integrált pszichoterápia, amely elsősorban a poszttraumatikus stressz szindrómára és az ehhez társuló más mentális problémákra fókuszál, ideértve a szomatizációt is. Különös, hogy a webinárium összehívásakor még nem volt háborús konfliktus, de amely így ugyancsak napirendre kerülhetett. Természetesen a megelőzés és a hatékony kezelés is szóba kerültek.

Esetünkben Isabel Fernandez volt a kulcsszereplő, aki klinikai szakpszichológus, Milánóban dolgozik. Jelenleg ő az igazgatója a Psychotraumatology Research Center of Milan-nak. Ő az elnöke az Italian EMDR Association-nak és az EMDR Europe Association-nak.

Az eseményről készült beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Konzultáció

2022. február 18. | Admin
A PÉF részt vett az Európa Ház -Alternatív jelentés a (makro)regionális együttműködésről -Fókuszban a fiatalok- konzultáción, a Mercure Budapest Castle Hill Hotelben.

Éves Comenius jelentés

2022. február 16. | Admin
Elkészült a Digitális Jólét Nonprofit Kft. programján belül, az éves Comenius jelentés, amely az alábbi linken tekinthető meg.

éves Comenius jelentés

Ez alapján egy rövid összeállítást is közzétettünk, Dokumentumok rovatunkban.

Olcsó internet

2022. január 31. | Admin
A DJT új -fogyatékosokat is segítő- szolgáltatásról számolt be. A szolgáltatásról a dokumentumok menüpont alatt olvashat.

Tréning

2022. január 27. | Admin
A PÉF befejezte második, harmadik és negyedik tréningjét, melynek címe: "Kliensközpontú ellátás – a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum oktatási anyaga pszichoszociális ellátásban dolgozók részére, az EFOP 3.8.2 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekt keretében, a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló R. alapján" és amelyekre Kislétán, Debrecenben és Zalaapátiban (3 megye) került sor.

Érték Vagy! Konferencia

2022. január 27. | Admin
A PÉF részt vett az Érték Vagy! Konferenciáján, a Bálnában. A 2019-es évben elindított Érték Vagy! program egyesíti a gazdasági és szolidáris felelősségvállalást. A megváltozott munkaképességű foglalkoztatás erősítése ugyanúgy fontos a nemzetközi cégóriásnak, az állami szereplőknek, és a magyar családi vállalkozásnak is. Az mmk-s foglalkoztatás egyszerre racionális üzleti döntés, és egyszerre közösséget erősítő felelősségvállalás. Az mmk-s foglalkoztatás így nemcsak morális, hanem gazdasági sikertörténet is. A január 27-én a Bálnában interaktív konferencia-show-n összegeztek, irányt mutattak, tapasztalatot cseréltek és örülünk a #csakegyütt töltött időnek.

Az eseményről készült beszámoló a dokumentumok között olvasható.


A PÉF előadást tartott

2022. január 16. | Admin
A PÉF részt vett az Ébredések Alapítvány: Tapasztalati és kísérő szakértők képzése a pszichoszociális fogyatékosságból való felépülés terén című akkreditált képzésén, ahol 3 órás előadást tartott.

A PÉF befejezte első tréningjét

2021. december 20. | Admin
A PÉF befejezte első tréningjét, melynek címe: "Kliensközpontú ellátás – a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum oktatási anyaga pszichoszociális ellátásban dolgozók részére, az EFOP 3.8.2 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekt keretében, a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló R. alapján" és amelyre Szolnokon került sor.

Civil Konzultációs Testület ülése

2021. december 17. | Admin
A PÉF meghívást kapott az alapvető jogok biztosa mint nemzeti megelőző mechanizmus mellett szervezett Civil Konzultációs Testület 2021. december 17-én 10 órakor kezdődött ülésére, amelynek napirendje nem közölhető.

Konferencia

2021. december 15. | Admin
A PÉF részt vett a A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport és az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete által szervezett konferencián, amelynek címe: Helyi szintű fellépés a gyűlölet-bűncselekmények ellen és amelynek célja: hogy összekapcsolja az érintett helyi szereplőket, így a rendőrséget, az ügyészséget, a sürgősségi ellátást, az áldozatsegítő szolgálatot, a helyi önkormányzatot, a kisebbségi önkormányzatokat, az egyházakat, vallási szervezeteket, illetve a gyűlölet-bűncselekményeknek kitett társadalmi csoportok civil szervezeteit. Az erről szóló beszámoló a dokumentumok között olvasható.

A konferenciáról szóló beszámoló a dokumentumok között olvasható.

OFT (újra)alakuló ülés

2021. november 30. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékossági Tanács (újra) alakuló ülésén. A mellékelt képen a PÉF képviselője a monitor jobb felső sarkában látható.


A PÉF előadást tartott

2021. november 19. | Admin
A PÉF részt vett és "Újrakezdés vagy újra kezdés?" címmel előadást tartott az ELTE ÁJK-n megrendezett konferencián. A konferencia címe: „Újrakezdés? Kapcsolattartás és reintegráció a büntetés-végrehajtásban – az elmúlt három év tapasztalatai és kutatási eredményei” – Az ELTE ÁJK Kriminológiai, a Büntető Eljárásjogi és Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékei, valamint a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) tagjaként a Magyar Helsinki Bizottság szervezésében –.

Nemzetközi konferencia

2021. november 11. | Admin
A PÉF részt vett a Magyarország Európa Tanácsi (ET) elnökségéhez kapcsolódóan 2021. november 11-én megrendezett nemzetközi konferencián. A konferencia címe: „A diszkrimináció elleni küzdelem gyakorlatai és tapasztalatai az ET tagállamaiban”. A Parlamentben tartott konferencián részünkről egy rövid beszéd hangzott el, mely a dokumentumok között található. A konferenciát Németh Zsolt úrnak, az ET Parlamenti Közgyűlésének alelnökének társszervezésében, neves nemzetközi előadók részvételével tartották. A konferencia rapportőre Lovászy László Gábor Miniszteri Biztos volt.

Támogatott lakhatás

2021. november 04. | Admin
Idén 900 ember költözik ki év végéig a támogatott lakhatás keretében olyan otthonokba, ahol a nagy intézményi létszámok helyett legfeljebb tizenkét embert helyezünk el. Ez a lakhatási forma beváltotta a reményeket, a jelenlegi projektben 206 helyszínen több mint 2000 ellátott költözhet ilyen otthonokba, miközben még 13 ezren laknak 50 fősnél nagyobb intézményekben, de ezek átalakítása is elkezdődött.

A PÉF hozzáteszi, hogy mindezt hazai finanszírozásból, holott az EU-nak van erre kerete...

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása érdekében a fejlesztő foglalkoztatás nagymértékben nőtt az elmúlt két évben. Látható, hogy ahol ilyesfajta munkalehetőség adódik, az egybeesik a megváltozott munkaképességű emberek akaratával is, ezért ezt tovább erősítjük.

Intézménykiváltást célzó program

2021. október 28. | Admin
A PÉF részt vett az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 program lezáró beszámolóján, amelyet a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézetben tartottak meg. Az erről szóló beszámoló a dokumentumok között olvasható.

MHE webinárium

2021. október 14. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által szervezett webináriumon, amely az MHE’s New Strategy: Bridging Policy-Making and Human Experiences címet kapta és amely a kiváltást, a COVID-dal összefüggő problematikákat, valamint az emberi jogi alapú ellátást tárgyalta.

OFT megbízás

2021. október 11. | Admin

ITM online konferencia

2021. október 07. - 08. | Admin
A PÉF részt vett az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett "Gyermek és ifjúsági jogok, lehetőségek és jóllét a digitális korban" című konferenciáján, amely az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnökségéhez kapcsolódott. A részvétel online formában valósult meg.

Az eseményről készült beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Online nemzetközi konferencia

2021. szeptember 29. - 30. | Admin
a PÉF részt vett az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus Civil Koordinációs Testülete tagjaként, az Interview techniques with vulnerable groups című nemzetközi konferenciáján, online formában.

Az eseményről készült beszámoló a dokumentumok között található.

3-as munkacsoport ülése

2021. szeptember 29. | Admin
A PÉF részt vett -távmegbeszélés útján- az EMMI-ben tartott Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított 3 munkacsoport közül a koragyermekkori megelőzést és megsegítéseket (intervenciót) érintő fejlesztések eredményeit áttekintő 3-as munkacsoport ülésén.

Az ülésről készült beszámoló itt olvasható: beszámoló

Akkreditált oktatási anyag

2021. szeptember 28. | Admin
A Nemzeti Szociálpolitikai Intézet meghirdette és akkreditálta a PÉF Kliensközpontú ellátás - a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum oktatási anyaga pszichoszociális ellátásban dolgozók részére című tréninganyagát. Történelem és nem csak Magyarországon.

Alakuló ülés

2021. szeptember 22. | Admin
A PÉF részt vett az ÁJBH mint OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus, Civil Koordinációs Testület alakuló ülésén.

Az eseményről készült beszámoló a dokumentumok között olvasható.

NSZI névadó ünnepség

2021. szeptember 17. | Admin
A PÉF részt vett az NSZI névadó ünnepségén, amelyen megjelent Fülöp Attila Államtitkár és Dr. Erdő Péter püspök, érsek, bíboros is.

Az eseményről készült összefoglaló a dokumentumok között olvasható.

Szimpózium

2021. szeptember 08. | Admin
A PÉF részt vett azon a szimpóziumon, amelyet a University of Leeds szponzorált.

Az eseményről készült beszámoló a dokumentumok között olvasható.

MHE Twitter beszélgetés

2021. augusztus 12. | Admin
A bezártság, az online oktatás, a közösség és személyes találkozások hiánya súlyos lenyomatokat hagyott a fiatalok lelkében is. A Mental Health Europe egy friss jelentés alapján kezdeményezett egy szakmai találkozót, a PÉF bevonásával, hogy az itteni tapasztalatok alapján figyelemfelhívó kezdeményezéseket tegyen a döntéshozók és a szakma felé. Az összefoglaló a dokumentumok között olvasható.

MHE egyeztetés

2021. június 25. | Admin
2021 nyarán az MHE egyeztetéseket tartott tagszervezeteivel. Mi június 25-én vettünk részt. A június 4-étől július 7-éig tartó egyeztetés címe: Membership strategy meetings.

Társ hírlevél

2021. június 25. | Admin
Megjelent a kiváltási folyamatot támogató országos szakmai hálózat júniusi hírlevele.

A hírlevél olvasható: itt.

3-as munkacsoport ülése

2021. június 25. | Admin
A PÉF részt vett -távmegbeszélés útján- az EMMI-ben tartott Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított 3 munkacsoport közül a koragyermekkori megelőzést és megsegítéseket (intervenciót) érintő fejlesztések eredményeit áttekintő 3-as munkacsoport ülésén.

Az ülésről készült beszámoló itt olvasható: beszámoló

Civil Konzultációs Testület

2021. június 23. | Admin
Az Alapvető Jogok Biztosa, mint az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye, felkérte a PÉF-et az OPCAT (Optional Protocol to the Convention Against Torture) magyar nemzeti megelőző mechanizmus feladatának ellátását segítő Civil Konzultációs Testület munkájában való részvételre.

A felkérés az alábbi linken olvasható: felkérés

Mentális akadálymentesítés

2021. június 11. | Admin
A PÉF felkérésre részt vesz a Magyar Falu Program mentális akadálymentesítési szempontjainak kidolgozásában.

WHO webinárium

2021. június 10. | Admin
A PÉF részt vett a WHO webináriumán, amely a Launch - WHO Guidance on rights-based mental health services címet kapta.

Érték Vagy! Platform tesztelés

2021. június 08. - 14. | Admin
A PÉF felkérésre részt vett az Érték Vagy! Platform tesztelésében. A platform digitális térben képes lesz összehozni a megváltozott munkaképességűeket a munkáltatókkal.

Innováció

2021. június 01. | Admin
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága támogatásával új, a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását segítő innováció valósul meg. Ennek keretében került sor a fejlesztéssel kapcsolatos egyeztetésre, illetve az innovációval kapcsolatos közös munka összehangolására.

Az eseményről készült beszámoló olvasható: itt.


Társ hírlevél

2021. május 31. | Admin
Megjelent a kiváltási folyamatot támogató országos szakmai hálózat májusi hírlevele.

A hírlevél olvasható: itt.

Capacity Building szeminárium

2021. május 07. - 08. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe „Capacity building” szemináriumán és éves közgyűlésén, mindkettőn online formában.

Az eseményről készült beszámoló elérhető: itt.

Megbeszélés

2021. április 29. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által szervezett és az EFOP-3.8.2-16 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekttel kapcsolatos megbeszélésen, online formában.

Trénerképzés

2021. április 24. - 30. | Admin
2021. április 24. és június 30. között a PÉF kiképzett 13 trénert, az EFOP 3.8.2 projekthez.

Oktatási anyag

2021. március 30. | Admin
A PÉF elkészítette és átadta a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kért "Kliensközpontú ellátás – a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum oktatási anyaga pszichoszociális ellátásban dolgozók részére az EFOP 3.8.2 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekt keretében, a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló R. alapján" című tréning anyagot, melyet saját trénereink adnak majd elő.

Webinar

2021. március 30. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe és a European Disability Forum által szervezett webináriumon, amely most az EU Disability Rights Strategy 2021-2030 - What does it hold for Persons with Psychosocial Disabilities? címet kapta.

Webinar

2021. március 25. | Admin
A PÉF részt vett a Why and how should we prioritize marginalized communities in the rollout of COVID-19 vaccines in Europe? webináriumon, amelyet az Európai Közegészségügyi Szövetség: EPHA szervezett, ahol Catherine Naughton az Európai Fogyatékosságügyi Fórum elnöke, Freek Spinnewijn FEANTSA igazgatója, az EPHA alelnöke, Alyna Smith a PICUM vezető érdekképviselője, Lorenzo Montrasio az Európa Tanács képviselője beszéltek a tapasztalatokról és a megoldási lehetőségekről.

Az eseményről készült beszámoló elérhető: itt.

Webinar

2021. március 25. | Admin
A PÉF részt vett a Tiltakozás az Oviedo-i Egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvének tervezete ellen című webináriumon, melyet a Mental Health Europe és az European Disability Forum szervezett.

Megbeszélés

2021. március 23. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által szervezett és az EFOP-3.8.2-16 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekttel kapcsolatos megbeszélésen, online formában. A képzésbe kötelező elemként be kívánják vonni a tapasztalati és érdekvédelmi szakértelmet. A megbeszélés folytatódik.

Szakmai műhely

2021. február 25. | Admin
A PÉF részt vett a "Kié a döntés?”- A fogyatékos emberek törvény előtti egyenlőségéért című szakmai műhelyen, melyet a MEOSZ szervezett, távkapcsolati formában. Ezúttal a rendezvény a Cselekvőképesség, választójog korlátozása helyett támogatott döntéshozatal kiegészítő címet kapta.

Megbeszélés

2021. február 23. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által szervezett és az EFOP-3.8.2-16 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekttel kapcsolatos megbeszélésen, online formában. A képzésbe kötelező elemként be kívánják vonni a tapasztalati és érdekvédelmi szakértelmet. A megbeszélés folytatódik.

3-as munkacsoport ülése

2021. február 19. | Admin
A PÉF részt vett -távmegbeszélés útján- az EMMI-ben tartott Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított 3 munkacsoport közül a koragyermekkori megelőzést és megsegítéseket (intervenciót) érintő fejlesztések eredményeit áttekintő 3-as munkacsoport ülésén.

Megbeszélés

2021. február 09. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által szervezett és az EFOP-3.8.2-16 Szociális humán erőforrás fejlesztése projekttel kapcsolatos megbeszélésen, online formában. A képzésbe kötelező elemként be kívánják vonni a tapasztalati és érdekvédelmi szakértelmet. A megbeszélés folytatódik.

Mental health and the environment

2021. január 27. | Admin
A PÉF részt vett a Mental health and the environment: Bringing nature back into people’s lives című webináriumon.

A webináriumról készült beszámoló itt olvasható.

Pszichoszociális fogyatékosság fogalma

2020. december 20. | Admin
A PÉF befejezte a második szegmens két részének második felét, amelyet az Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított 3 munkacsoportból az 1-es számú kapott, mely a pszichoszociális fogyatékosság fogalmának meghatározása érdekében jött létre. Ezzel az 1-es munkacsoport feladatát befejezte.

Pszichoszociális fogyatékosság fogalma

2020. december 11. | Admin
A PÉF befejezte a második szegmens két részének első felét, amelyet az Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított 3 munkacsoportból az 1-es számú kapott, mely a pszichoszociális fogyatékosság fogalmának meghatározása érdekében jött létre.

3-as munkacsoport ülése

2020. november 26. | Admin
A PÉF részt vett -távmegbeszélés útján- az EMMI-ben tartott Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított 3 munkacsoport közül a koragyermekkori megelőzést és megsegítéseket (intervenciót) érintő fejlesztések eredményeit áttekintő 3-as munkacsoport alakuló ülésén. Ebben a munkacsoportban a PÉF-et Kun Viktória képviseli.

MHE discussion-panel

2020. november 19. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által -Medicating Normal film screening & discussion-paneljén.

A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Pszichoszociális fogyatékosság fogalma

2020. november 15. | Admin
A PÉF befejezte két szegmensből álló feladatának első felét, amelyet az Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított 3 munkacsoportból az 1-es számú kapott, mely a pszichoszociális fogyatékosság fogalmának meghatározása érdekében jött létre.

Alakuló ülés

2020. november 05. | Admin
A PÉF részt vett -távmegbeszélés útján- az EMMI-ben tartott Országos Fogyatékosságügyi Program keretében felállított három munkacsoport 2-es csoportjának megalakuló ülésén. Ebben a munkacsoportban a PÉF-et Radó Iván elnök képviseli.

A 2-es munkacsoport a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény, valamint a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló 2007. évi XCII. törvény összhangjának megfeleltetése, továbbá a hatályos jogszabályok korszerű fogyatékosságügyi szemléletének érvényesítése érdekében jött létre.

Partnerségi egyeztetés

2020. október 28. | Admin
A PÉF részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága és Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága által szervezett online partnerségi egyeztetésen, melynek célja volt, hogy bemutassák a 2021–2027 közötti európai uniós fejlesztéspolitikai időszakban tervezett szociális fejlesztéseket.

Az eseményről készült beszámoló elérhető: itt.

Teleterápia

2020. október 28. | Admin
A PÉF részt vett a Teleterápia az Afázia Egyesületben című webináriumon.

Az eseményről készült beszámoló elérhető: itt.

Szakmai műhely

2020. október 27. | Admin
A PÉF részt vett a "Kié a döntés?”- A fogyatékos emberek törvény előtti egyenlőségéért című szakmai műhelyen, melyet a MEOSZ szervezett, távkapcsolati formában.

OFT ülés

2020. október 15. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén. A személyes megjelenést nem minden tag tudta vállalni, velük interaktív módon tudtunk kommunikálni.


MHE Webinar

2020. október 10. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által szervezett webinaron, aminek a témája a "Nemzetközi összefogás az egészségügyben dolgozók lelkének megóvásáért" volt.

A webinarról készült beszámoló itt olvasható.

Lelki egészség világnapja

2020. október 10. | Admin
Ma van a lelki egészség világnapja, amely alkalmából több szervezet is önálló programokat szervez. Mi azzal ünneplünk, hogy folyamatosan (ma is) dolgozunk.

MHE közgyűlés

2020. október 02. | Admin
A PÉF részt vett az MHE közgyűlésén, mint telje szavazati joggal bíró tag (4 szavazat). Az eseményre webes felületen került sor.

A közgyűlésről készült beszámoló itt olvasható.

NFSZK TÁRS Projekt ülése

2020. szeptember 22. | Admin
A PÉF távolról, majd egyeztetéssel részt vett az NFSZK által szervezett TÁRS Projekt következő ülésén, amelyről a beszámoló itt olvasható.

A napirend a következő volt:
1. Beszámoló a TÁRS projekt (EFOP-1.9.1-VEKOP/15) előrehaladásáról.
2. A TÁRS projekt Hálózati Munkacsoport beszámolója a képzésekről, rendezvényekről

Online konferencia

2020. július 30. | Admin
A PÉF részt vett a Karantén után (?) - Egy világjárvány helyi tapasztalatai című online konferencián, mint hallgatóság. A rendezvényt az Egyensúlyunkért Alapítvány szervezte.

IFKKOT alakuló ülés

2020. július 08. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT alakuló ülésén.


Webinar

2020. július 03. | Admin
A PÉF részt vett a Discover the European Citizens’ Initiative – your tool to shape the European agenda webinaron. Az erről szóló összefoglaló a dokumentumok között található.

Stratégiai megállapodás

2020. június 09. | Admin
A PÉF a mai napon stratégiai megállapodást kötött az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkárával.

Webinárium

2020. május 27. | Admin
A PÉF részt vett az MHE és az European Public Mental Health Alliance által szervezett webináriumon, amely a Staff mental health protection in time of pandemic címet viselte. Rövid beszámolónk a dokumentumok között olvasható.

Retteghetnek a gondozottak

2020. május 23. | Admin
Szégyen: nemcsak az elvetemült rablógyilkosoktól, de a gyámügyestől, a gondnoktól és az idősotthoni vezetőtől is retteghetnek a gondozottak.
Időskorú gondozottak ingó- és ingatlanvagyonának áron aluli megszerzése érdekében működtek együtt gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Üdvözöljük a felderítést, mert ez sajnos gyakorlat és végre talán mindenki tanul belőle.

Keresztes Imre közleményében azt írta: az időskorú gondnokoltak hatósági ügyeinek intézése során kormányzati szolgálati jogviszonyban álló gyámügyi szakügyintézők – hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, valamint más magánszemélyekkel együttműködve – korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak vagyonának áron aluli megszerzése érdekében.

A hivatásos gondnokok több esetben az idősek rájuk bízott vagyonának egy részét saját céljaikra fordították, amit a kormányhivatali alkalmazottak határozatban jóváhagytak. Egyes idős embereket pedig azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő – esetenként irreálisan magas összegből – az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza az eljáró gondnok és a kormányhivatalnokok.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – társszervek bevonásával -március elején és e hét keddjén több helyszínen házkutatást hajtott végre. Házkutatás volt egyebek mellett a hivatalos személyek szolgálati helyén, valamint a terheltek lakó- és tartózkodási helyén. A bűncselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, az egyik sértettől származó ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos más bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. A nyomozó ügyészség eddig tizenegy embert hallgatott ki gyanúsítottként, hatan letartóztatásban vannak, ketten bűnügyi felügyelet alatt állnak közülük – közölte a főügyész.

EFOP-1.9.3-VEKOP-17 tájékoztató

2020. május 08. | Admin
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: Főigazgatóság) által megvalósított az EFOP-1.9.3-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú „A foglalkoztatási rehabilitáció szakmai folyamatainak fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekthez készült tájékoztató a dokumentumok között olvasható.

MHE közgyűlés

2020. május 08. | Admin
A Mental Health Europe az előre meghirdetett időpontban, ám a koronavírus-helyzet miatt más formában, videókonferencia keretében tartotta meg éves közgyűlését 2020. május 8-án.

Az eseményről készült beszámoló a dokumentumok között olvasható.

MHE Webinar

2020. április 30. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe által -A mentális betegségek megelőzésének fő kihívásai és lehetőségei címmel rendezett- webinariumán. A beszámoló a dokumentumok között található.

1187/2020 (IV.28.) Kormányhatározat

2020. április 28. | Admin
az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2022. évig tartó Intézkedési Tervéről

A kormányhatározat tartalma a dokumentumok között olvasható.

Conducted inquiry

2020. április 16. | Admin
Many greetings. On behalf of the Committee on the Rights of Persons with Disabilities, we are pleased to inform you that the report of the inquiry conducted by the Committee about the situation of persons with disabilities in Hungary has been published today, in Geneva, Switzerland.

Please kindly find below the media advisory in English and Hungarian versions, and the link to access the report.

The Committee sincerely appreciates your participation in the inquiry process and hope this report will contribute to give effect to the rights of persons with disabilities in Hungary.

You can find the publication here.

Best regards,
CRPD Secretariat

Vizsgálati beszámoló

2020. április 16. | Admin
Tisztelt Hölgyem / Uram!

Kérjük, fogadják szívélyes üdvözletünket. A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottsága nevében örömmel értesítjük Önöket arról, hogy a Bizottságnak a Magyarországon fogyatékossággal élő személyek helyzetével kapcsolatos vizsgálatáról beszámoló jelentését ma nyilvánosságra hozták Svájcban, Genfben.

Az alábbiakban találhatja meg a media tájékoztatót angol és magyar változatban, valamint a jelentéshez mutató linket.

A Bizottság őszintén értékeli a vizsgálati folyamatban részvételét, és reméli, hogy ez a jelentés hozzájárul majd a fogyatékossággal élő személyek jogainak érvényesítéséhez Magyarországon.

A beszámolót megtalálja itt.

Üdvözlettel,
FÉSZJB titkárság

Gyászhír

2020. április 12. | Admin

2020. április 12-én 67 éves korában elhunyt Schultheisz Krisztina, aki korábban a PÉF elnökségi tagja is volt. Emlékét megőrizzük.


Szájmaszkok

2020. április 02. | Admin
A PÉF saját szerény keretei között vásárolt megfelelő szájmaszkokat, amelyeket bármely érintettnek átad, egyeztetett helyen és módon, a készlet erejéig.

Állásfoglalás

2020. március 31. | Admin
A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium Pszichiátriai Tagozata és Tanácsa szakmai állásfoglalása Bányai Borbála és Légmán Anna „ Életutak a társadalomban pszichiátriai beteg diagnózissal” címû közleményével kapcsolatban.

Az állásfoglalást megtalálja itt.

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

2020. március 29. | Admin
Az anyag a dokumentumok között olvasható:

Teljes változat: itt

Útmutató

2020. március 18. | Admin
Útmutató a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális alapszolgáltatásokban

Olvasható itt.

Tájékoztató

2020. március 10. | Admin
Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos adatkezelésekről. Olvasható itt.

Az NFSZK megemlékezése

2020. február 26. | Admin
KIVÁLTÁSI FOLYAMATOT TÁMOGATÓ ORSZÁGOS SZAKMAI HÁLÓZAT
HÁLÓZATI HÍRLEVÉL
12020/2. szám–február 26.

A TÁRS projekt többek között a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórummal (PÉF-el) együttműködve igyekszik az intézményi férőhely kiváltási folyamatában részt vevő intézmények dolgozói és ellátottjai számára a szakmailag leghasznosabb módszertani segítséget nyújtani. Az NFSZK Nonprofit Kft. számára nagyon fontos a PÉF munkája, hiszen jelentős számban vesznek részt a kiváltási folyamatban mentális problémával élő és pszichoszociálisan fogyatékos személyek. A közös és előremutató munkánk mellett megtiszteltetés számunkra az, hogy a következő hírt megoszthatjuk olvasóinkkal: Mivel Szőke Zsolt oszlopos tagja volt a PÉF-nek, így halálát követően, a Fórum örökös tiszteletbeli alelnökévé választotta, ezzel méltányolva kiemelkedő szakmai tevékenységét és munkásságát. Azzal, hogy Zsolt a szervezet működésének történetében először megkapta ezt a kitüntető címet, a PÉF elismerését fejezte ki a mentális problémával élő és pszichoszociálisan fogyatékos személyek érdekvédelmében tett lelkiismeretes, kitartó és mindig előremutató munkájáért. A TÁRS projekt is hálás Szőke Zsoltnak, hogy kezdetektől fogva a kiváltási folyamat elkötelezettje volt és hiteles érdekvédőként hazai és nemzetközi fórumokon is hangoztatta a közösségi befogadás fontosságát, előnyeit.

NFSZK ülés

2020. február 26. | Admin
A PÉF részt vett az NFSZK szervezésében rendezett EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 TÁRS PROJEKT Érdekvédelmi Fórumának soron következő ülésén.

Az ülésről készült beszámoló itt olvasható: NFSZK 2020. 02. 26.

Érdekvédelmi képzés

2020. február 13. | Admin
A PÉF részt vett az Ébredések Alapítvány FOF 2019-es számú pályázatának -tapasztalati szakértő képzés keretében vállalt- érdekvédelmi képzésén. A PÉF elnökének feltett kérdések az előadás után következtek, melyen ismertetésre került a PÉf tevékenysége és az aktuális jogi-érdekvédelmi kérdések. A hallgatóságtól pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Nemzetközi konferencia

2020. január 17. | Admin
A PÉF részt vett az ÉrtékPlacc Nemzetközi Konferencián.

Az eseményről készült beszámoló itt olvasható.
NSZFK Érdekvédelmi Fórum

2019. december 10. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft (NFSZK) "Szociális intézményi férőhely kiváltás szakmai koordinációs műhely kialakítása" című projekt keretében belül szervezett Érdekvédelmi Fórum ülésén.

Az eseményről készült beszámoló itt olvasható: Milyen veled a társadalom?

Szeminárium

2019. november 27. | Admin
Az Európai Bizottság Magyar Irodája szervezésében az EU Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága meghívást küldött a „Moving towards independent living and community-based care – EU funding instruments for children under protection” szemináriumra, melyen a PÉF részt vett.

Az erről szóló összefoglalónk itt olvasható: Szeminárium összefoglalónk

Hivatalos beszámoló: Beszámoló
Tanfolyam

2019. november 15. | Admin
A PÉF részt vett a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Forenzikus Pszichiátriai Munkacsoportja által -a szakorvosok folyamatos továbbképzésének (CME) keretében- szervezett CSALÁDI FORENZIKUS PSZICHIÁTRIA: PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGBEN SZENVEDŐK ÁLTAL CSALÁDTAGOK SÉRELMÉRE ELKÖVETETT CSELEKMÉNYEK MEGELŐZÉSI LEHETŐSÉGEI c. tanfolyamon, ahol előadást tartott. A program helyszíne a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika volt.

Otthonlátogatás

2019. október 26. | Admin
A PÉF a Szentgotthárdi Szakosított Otthonban járt. Ez Magyarország legnagyobb pszichiátriai betegek ellátásával foglalkozó szociális otthona.


TÁRS Projekt

2019. október 17. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett TÁRS Projekt Érdekvédelmi Fórumának soros ülésén.

Mikro-kutatás

2019. október 10. | Admin
A PÉF exkluzív mikro-kutatást végzett, a hatékony stigmaellenes küzdelem szempontjairól, betegek válaszai alapján, a Lelki Egészség Világnapjára.

Olvasható itt: Milyen veled a társadalom?

Semmit rólunk nélkülünk kiadvány

2019. szeptember 23. | Admin
Megjelent a Kormány SEMMIT RÓLUNK, NÉLKÜLÜNK! SZÖVETSÉGBEN A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREKKEL című kiadványa, melyben a PÉF is helyet kapott.

Olvasható itt: Semmit rólunk, nélkülünk!

Man Up Webinar

2019. szeptember 10. | Admin
A PÉF részt vett a ‘Man Up’: Masculinities and mental health help-seeking behaviours – webinar-on. Erre az öngyilkosság megelőzésének világnapjára -szeptember 10-ére tekintettel került sor.

Az összefoglaló a dokumentumok között olvasható:
Összefoglaló

Jótékonysági futás

2019. augusztus 24. | Admin
A PÉF a Dűlőre futás elnevezésű -jótékonysági- eseményen vett részt. A rendezvény célja: a Veszprém megyei fogyatékossággal élő, illetve hátrányos helyzetű gyermekek támogatása. A szervezetet a futók közt részünkről Bajnai Nóra képviselte (aki váltóban futott), a 12 km. hosszú, festői szépségű útvonalon, amely a Badacsonyt kerülte meg.


OFT ülés

2019. június 20. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

Hajóbaleset

2019. május 30. | Admin
Legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki a szerda esti dunai hajóbaleset minden sérültje és áldozatainak hozzátartozói felé.

We wish to express our deepest sympathy and condolences to the victims of the boat accident that happened on the River Danube on Wednesday night, and their families.

TÁRS PROJEKT

2019. május 29. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett TÁRS PROJEKT Érdekvédelmi Fórumának soron következő ülésén.

Kormányhatározat

2019. május 28. | Admin
A Kormány kihirdette 1295/2019. (V. 27.) határozatát, a fogyatékossággal élő személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló -2019–2036. évekre vonatkozó- hosszú távú koncepcióról. Ezt a koncepciót véleményeztük a legutóbbi OFT ülésen.

OFT ülés

2019. május 17. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

MHE közgyűles

2019. május 10. - 11. | Admin
A PÉF részt vett az MHE rendes évi közgyűlésén, Utrechtben.

Webinar

2019. május 02. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által szervezett nemzetközi webinar-on. A témája a fenntartható fejlődés céljai volt.

Az összefoglaló a dokumentumok között olvasható:
Összefoglaló

Akadálymentesítési egyeztetés

2019. április 30. | Admin
A PÉF részt vett a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény végrehajtásával kapcsolatos egyeztetésen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében.

Webinar

2019. április 26. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által szervezett webinar-on. A fő mondanivaló a lelki egészség területén megvalósuló átláthatóság volt.

Az összefoglaló a dokumentumok között olvasható:
Összefoglaló

Konferencia

2019. március 21. | Admin
A PÉF Konferencián vett részt a 2019. évi országjelentésről és a 2021-27 közötti beruházási prioritásokról, melyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezett.


Webinar

2019. március 07. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által szervezett webinar-on. A fő mondanivaló a lelki egészség területén megvalósuló átláthatóság volt.

ENSZ Bizottsági találkozó

2019. január 22. | Admin
A PÉF az ENSZ Fogyatékosságügyi Emberi Jogi Bizottságának meghívására találkozón vett részt, Budapesten, ahol tájékoztatta a Bizottságot a pszichoszociális fogyatékosságügy magyarországi helyzetéről, illetve kérdésekre válaszolt.

A FOT jövője megbeszélés

2018. december 14. | Admin
A PÉF részt vett a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány (GYFA)-a FOT jövőjéről tartott- megbeszélésén.

Gálaest

2018. december 03. | Admin
A PÉF részt vett a "Jobb Velünk a Világ!" 5. Gálaesten a Nemzeti Színházban, a Fogyatékos Emberek Világnapján. A programot a Nem Adom Fel Alapítvány és együttműködői, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kézenfogva Alapítvány és a Salva Vita Alapítvány hívta életre. Az ezen a napon, ötödik alkalommal megrendezett esemény nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek inklúziójának fontosságára, értékeire és befogadásukat segítő közös felelősségünkre. A napot — a korábbi évek hagyományainak megfelelően — a Nemzeti Színházban gálaest zárta.

CPT meghívás

2018. november 19. | Admin
A PÉF -az European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) meghívására- részt vett egy szakmai megbeszélésen, amelyen a Bizottságot tájékoztatta, annak kérdései és a hazai helyzet tükrében. A Bizottság látogatásaira általában 3-4 évenként kerül sor.

OFT ülés

2018. október 26. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

Érdekvédelmi Fórum

2018. október 19. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett Érdekvédelmi Fórum soron következő ülésén.

Workshop

2018. október 05. | Admin
A PÉF részt vett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szervezésében megvalósuló workshopon. A rendezvény címe: Eszmecsere az EFOP-2.2.0-16-2016-00008 jelű Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése projekt keretén belül megvalósuló orvosszakmai fejlesztések és a pszichiáter rezidensképzés kapcsolódásáról, különös tekintettel a Nappali Terápiás Részleg pilot fejlesztésre és a rezidensképzéssel kapcsolatos fejlesztési koncepcióra.

Az eszmecseréről készült beszámoló elérhető itt.

Otthonlátogatás

2018. szeptember 28. | Admin
A PÉF segítségnyújtás és eü-i felmérés céljából meglátogatta a tompai Pszichiátriai Betegek és Fogyatékos Személyek Otthonát, ahova egy ellátott esete miatt kellett mennünk. Az ellátottnak személyes segítségre volt szüksége, az Otthonnal nincs problémája.

Szakmai találkozó

2018. szeptember 05. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett EASPD-vel (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities) közös nemzetközi szakmai találkozón. 17 fő képviselte a szervezeteket a szakmai találkozón, a bemutatkozás után vacsora következett, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódott a rendezvény.

Digitális Jólét Program

2018. augusztus 17. | Admin
A PÉF Információbiztonság és Kibervédelem (Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégia felülvizsgálata) témájú workshopon vett részt. A workshop a Digitális Jólét Program keretében került megrendezésre.

Költségvetési támogatás

2018. július 25. | kormany.hu
2010-hez képest duplájára emelkedik a fogyatékos embereket segítő szervezetek költségvetési támogatása
Az Országgyűlés elfogadta 13 fogyatékosságügyi érdekvédelmi és civil szervezet megnövelt támogatására vonatkozó költségvetési javaslatot, ennek köszönhetően 2019-re az előző évihez képest mintegy 100 millió forinttal növekszik a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek és civil szervezetek hazai támogatása.

FSZK ülés

2018. július 11. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett Érdekvédelmi Fórum ülésén.

Digitális Jólét Fórum

2018. június 19. | Admin
A PÉF részt vett a Digitális Jólét Fórum 20. ülésén, amelynek témája A digitális ökoszisztéma mérőszámainak pontosítása című projekt volt. Dr. Deutsch Tamás -a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos- tevékenysége ebben a körben véget ért, a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása alá kerül.

IFKKOT ülés

2018. május 14. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

FSZK ülés

2018. május 08. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett Érdekvédelmi Fórum ülésén.

MHE rendezvény

2018. május 02. | Admin
A PÉF részt vett az MHE által szervezett rendezvényen, távkapcsolati formában. A rendezvény címe: Webinar on ‘Mental Health and the Sustainable Development Goals 2030’.

Mental Health Europe éves közgyűlése

2018. április 19. - 21. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe éves közgyűlésén és kapacitás bővítő tréningjén, Ljubljanában.

Kutatás

2018. április 12. | Admin
A PÉF is részt vett abban a kutatásban, amelynek összegző kutatási beszámolója tegnap jelent meg: "A pszichoszociális fogyatékossággal élő személyek társadalmi helyzetét feltáró országos kutatásról" címmel.

EMMI konferencia

2018. március 13. - 14. | Admin
A PÉF részt vett a V4 Társadalmi és technológiai innovációk – A fogyatékos emberek teljes körű társadalmi részvétele címmel rendezett konferencián, az EMMI szervezésében.

Az összefoglaló a dokumentumok között olvasható:
Összefoglaló

FSZK ülés

2018. március 09. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett Érdekvédelmi Fórum ülésén.

Monitorozás

2018. február 24. | Admin
A PÉF monitorozást végzett a Bács-Kiskun Megyei "Bárka" Integrált Szociális Intézményben, Kiskunhalason. Ez a fajta tevékenység a PÉF üzemszerű működésének része, de jelentős kapacitást igényel és financiális igényei is jelentősek. Az eredményről az illetékes vezetőt, illetve a tárcát tájékoztatjuk.

Ünnepi Gálavacsora

2018. február 22. | Admin
A PÉF részt vett a Magyar Paralimpiai Bizottság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett Ünnepi Gálavacsorán, az Ébredések Alapítvánnyal közösen delegált világbajnok személyében. Minderre azt követően került sor, hogy a Magyar Országgyűlés határozatba foglalta a Magyar Parasport Napját.

Konferenciasorozat

2018. február 16. | Admin
A fogyatékosságügyi szakma idén ünnepli a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény megszületésének 20. évfordulóját. Ennek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6 alkalomból álló országos konferenciasorozatot szervez.
A PÉF részt vett a jubileumi év ünnepélyes nyitó konferenciáján, melyre 2018. február 16-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

IFKKOT ülés

2018. február 02. | Admin
A PÉF részt vett az idei első IFKKOT ülésen.

FSZK ülés

2018. január 30. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett Konzultációs Testület ülésén.

Gálaest

2017. december 01. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából, az EMMI által szervezett Gálaesten, a Nemzeti Színházban.
Az eseményen készült kép alább megtekinthető:

Érdekvédelmi Fórum ülés

2017. november 29. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett Érdekvédelmi Fórum ülésén.

A média és a stigmahatás

2017. november 16. | Admin
A PÉF médiareggelit szervezett a NIKA Étteremben, ahová a magyar média minden meghatározó szereplőjét meghívta, akik közül többen képviselték is magukat.
A rendezvény címe: A média és a stigmahatás.
A mentális problémával élők politikailag korrekt megszólítása és megnevezése a minimális elvárás a médiában. A rendezvényen minden sajtómunkatárs megkapta az ÚTMUTATÓ A MÉDIA SZÁMÁRA A MENTÁLIS BETEGSÉGGEL ÉLŐKKEL SZEMBENI STIGMATIZÁCIÓ ELKERÜLÉSÉHEZ című -a médiának készített- anyagunkat.
Az eseménnyel kapcsolatban több riport és cikk készült.


A PÉF előadáson vett részt

2017. október 19. | Admin
A PÉF részt vett az Afázia Egyesület és a Strokeinfó Alapítvány közös szervezésében megtartott előadáson, amely a "Stroke-os és afáziás személyek életéről, a túléléséről és a hiányzó rehabilitációról" címet kapta.

World Mental Health Day

2017. október 10. - 11. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe szervezésében, az Európai Parlamentben -a World Mental Health Day alkalmából szervezett "Mental Health and Migration" programon, valamint az EUMH Alliance and European Committee of the Regions – Interregional Group on Health and Wellbeing rendezvényén, amely a “Mental Health in the workplace, a multi-stakeholder dialogue” címet kapta.

OFT (újra) alakuló ülése

2017. október 09. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács (újra) alakuló ülésén.


IFKKOT Albizottságának alakuló ülése

2017. október 04. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT Albizottságának alakuló ülésén.

A PÉF előadása

2017. július 05. | Admin
A PÉF részt vett az Érdekvédelmi Tanácsadó képzésen " A fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezeteinek és hálózatainak bemutatása" című képzési modulon, mint előadó. A képzést a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa megbízásából az Autisták Országos Szövetsége valósítja meg. Az előadás tárgyköre: A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum bemutatása.

Fogyatékosságügyi Tanács ülése

2017. június 27. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

IFKKOT ülés

2017. június 26. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

TÁRS projekt találkozó

2017. június 20. | Admin
A PÉF részt vett a TÁRS Projekt keretében szervezett szakmai találkozón, Miskolcon.

EFOP monitoring ülés

2017. június 19. | Admin
A PÉF részt vett az EFOP monitoring bizottsági ülésén.

Érdekvédelmi Tanácsadó képzés

2017. június 07. | Admin
A PÉF részt vett azon a tájékoztató napon, mely az Autisták Országos Szövetsége -a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa megbízásából- szervezett 40 órás Érdekvédelmi Tanácsadó képzésről szólt.

Testületi ülés

2017. június 02. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK Nonprofit Kft. Konzultációs Testületének ülésén.

MONTÁZS projekt

2017. május 30. | Admin
A PÉF részt vett az EFOP 1.9.2.-VEKOP-16 " Fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének javítása, fejlesztése" -vagy röviden MONTÁZS című- kiemelt projekt keretében, az Érdekvédelmi Fórum alakuló ülésén.

Szakmai Kollégium

2017. május 25. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium ülésén.

Nyitórendezvény

2017. május 24. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK szervezésében, a TÁRS Projekt - Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása (EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001) hálózati nyitórendezvényén.

Érdekvédelmi Fórum

2017. május 09. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett - az intézményi kiváltás programhoz kapcsolódó- Érdekvédelmi Fórumon.

Foglalkoztatási Rehabilitációs Konferencia

2017. május 03. | Admin
A PÉF részt vett az Euro-Régió Szociális Szakmai Közösség egyesület által szervezett Foglalkoztatási Rehabilitációs Konferencián.

EFOP monitoring bizottsági ülése

2017. április 27. | Admin
A PÉF részt vett az EFOP monitoring bizottsági ülésén.

A SZABADSÁG GYÓGYÍT konferencia

2017. április 11. | Admin
A PÉF részt vett a XIX. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián, mely A SZABADSÁG GYÓGYÍT címet viselte. A kerekasztal-beszélgetés címe: Támogatott lakhatás mindenkinek! – A kiváltási folyamat következő hét éve és a korábbi tapasztalatok.

A PÉF oktatást tartott

2017. április 04. | Admin
A PÉF oktatást tartott az Ébredések Alapítványnál, a "Tapasztalati és kísérő szakértők képzése a pszichoszociális fogyatékosságból való felépülés terén" című képzés keretében.

A PÉF konferencián vett részt

2017. március 31. | Admin
A PÉF részt vett az Országos kutatás lebonyolítása útján a pszichoszociális fogyatékos személyek körének, társadalmi helyzetének, valamint az általuk igényelt szolgáltatások körének és jellegének feltárása című kutatás zárókonferenciáján.

A PÉF részt vett a SCOPE rendezvényen

2017. március 23. | Admin
A PÉF részt vett a SCOPE rendezvény betegszervezetek részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a SCOPE európai uniós projekttel együttműködésben szervezett rendezvényén.

NBF ülés

2017. január 09. | Admin
A PÉF részt vett az NBF választmányi ülésén.

Érdekvédelmi Fórum

2016. december 08. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett - az intézményi kiváltási programhoz kapcsolódó - Érdekvédelmi Fórumon.

Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium

2016. december 07. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium ülésén.

Írországi konferencia

2016. november 21. - 22. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe és a Mental Health Ireland által szervezett /részben/ kapacitás építő konferencián. A beszámoló a dokumentumok között olvasható.

Érdekvédelmi Fórum

2016. november 21. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett - az intézményi kiváltási programhoz kapcsolódó - Érdekvédelmi Fórumon.

A PÉF részt vett a XXXV. Medicina konferencián

2016. november 17. | Admin
A PÉF részt vett Az egészségipar a kormány 2020-ig szóló iparstratégiájában, az egészségipar külgazdasági szerepe című XXXV. Medicina konferencián.

Szociális Munka Napja

2016. november 10. | Admin
PÉF részt vett a Szociális Munka Napja alkalmából megrendezésre kerülő miniszteri elismerések ünnepélyes átadásán és az azt követő állófogadáson, a Károlyi-palota Dísztermében (Petőfi Irodalmi Múzeum).

Pszichoszociális kutatás munkacsoport ülése

2016. november 09. | Admin
A PÉF részt vett a pszichoszociális kutatás munkacsoport ülésén (Országos kutatás pszichoszociális-fogyatékos személyek köréről és társadalmi helyzetéről (59467/2015) .

Érdekvédelmi Fórum

2016. október 27. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK által szervezett - az intézményi kiváltási programhoz kapcsolódó - Érdekvédelmi Fórumon.

Alakuló ülés

2016. október 19. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium alakuló ülésén.

Országos Fogyatékossági Tanács ülése

2016. október 18. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

IFKKOT ülés

2016. október 18. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Nyilvános konzultáció

2016. október 06. | Admin
A PÉF részt vett Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által szervezett - az Európai Bizottság Szociális Jogok Európai Pillére c. kezdeményezéséről tartott - nyilvános konzultáción.

IFKKOT ülés

2016. szeptember 30. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

EFOP ülés

2016. szeptember 23. | Admin
A PÉF részt vett az EFOP Monitoring Bizottság ülésén.

Pszichoszociális kutatás munkacsoport ülése

2016. szeptember 23. | Admin
A PÉF részt vett a pszichoszociális kutatás munkacsoport ülésén ( Országos kutatás pszichoszociális-fogyatékos személyek köréről és társadalmi helyzetéről (59467/2015) .

Skype ülés

2016. szeptember 23. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium skype ülésén.

Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülése

2016. szeptember 12. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

IFKKOT ülés

2016. szeptember 12. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülése

2016. június 08. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program

2016. május 12. | Admin
A PÉF részt vett az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Monitoring Bizottsága ülésén.

Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülése

2016. február 22. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

FSZK Konzultációs Testület ülése

2016. február 17. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK Konzultációs Testület ülésén.

Kiváltási stratégia találkozó

2016. február 05. | Admin
A PÉF részt vett a kiváltási stratégia és a 1257/2011. (VII.21.) Kormányhatározat felülvizsgálatának előkészítésére szervezett találkozón, az EMMI-ben.

PÉF előadás

2016. február 02. | Admin
A PÉF előadást tartott és kérdésekre válaszolt az Ébredések Alapítvány képzésén, amely tapasztalati szakértőknek és hozzátartozóiknak szerveződött.

A PÉF részt vett a kiváltási stratégia és a 1257/2011. VII.21. kormány határozat felülvizsgálatának előkészítésében.

2016. január 15. | Admin
A Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány megbízást kapott az EMMI illetékes főosztályaitól a kiváltási stratégia és a 1257/2011 (VII.21.) kormány határozat felülvizsgálatának előkészítésére. A feladat megvalósítása keretében a jelenleg érvényben lévő stratégiát (A fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló stratégia -2011-2041) vetik össze az ENSZ Egyezménnyel és a májusban megszületett fejlesztési koncepcióval).

A PÉF részt vett a PODIUM projekt 2016. január 15-i fókuszcsoportján

2016. január 15. | Admin
A PÉF részt vett a PODIUM projekt 2016. január 15-i fókuszcsoportján, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja

2016. január 12. | Admin
A Miniszterelnökség a fogyatékos felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramjának létrehozásáról szóló 555/2013. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdésének a) pontja alapján pályázatot hirdet fogyatékos felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjára (a továbbiakban: Program) a közigazgatás iránt elhivatott, gyakorlati tapasztalattal nem rendelkező, felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonyban álló fogyatékos hallgatók részére.
A Program célja a szakmailag elhivatott, munkatapasztalattal nem rendelkező, a nemzeti közigazgatás iránt elkötelezett hallgatók ösztöndíj támogatással megvalósuló szakirányú munkatapasztalat szerzésének biztosítása. A felvételt nyert ösztöndíjas számára a tapasztalatszerzés helyszínét a Miniszterelnökség ajánlja fel az ösztöndíjasnak a tanulmányai, érdeklődési köre figyelembevételével a kiválasztási folyamat eredményének és a befogadó intézmények (minisztériumok) igényeinek megfelelően. A hallgatók szakmai fejlődését a teljes időtartam alatt a befogadó intézményeknél dolgozó, felkészített mentorok segítik.

Részletek itt.

Fogyatékosügyi Központ

2015. december 10. | Admin
A PÉF részt vett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Hallgatói Szolgáltató és Sportközpontja, Fogyatékosügyi Központjának bemutatkozásán és megnyitóján.

Gratulálunk Harangozó Juditnak!

2015. december 03. | MTI
Pro Caritate-díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a fogyatékos emberek világnapja alkalmából tartott gálaesten a Nemzeti Színházban.
A miniszter elmondta, a világnap azokra az embertársainkra hívja fel a figyelmet, akiknek az életéből fontos dolgok, képességek hiányoznak, és ránk van szükségük, hogy ennek ellenére kiteljesedhessenek. Ez a nap arra is rámutat, hogy segítsünk fogyatékkal élő társainknak, és vegyük észre amit tőlük kaphatunk, hiszen a fogyatékkal élők is tudnak adni, akár többet is, mint az ép emberek - tette hozzá. Balog Zoltán szólt arról, hogy az elmúlt években a kormány igyekezett tenni a megváltozott munkaképességű emberek élethelyzetének javításért, hogy aktív életet élhessenek. Ennek köszönhetően csaknem 80 ezer fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű ember dolgozik jelenleg Magyarországon. Feléjük is azt szeretné közvetíteni a kormány, hogy a munka jobb, mint a passzivitásra kárhoztató segély - hangsúlyozta. A gálaesten az emberi erőforrások minisztere átadta a Pro Caritate-díjat, amely a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében végzett kiemelkedő szakmai, közszolgálati, karitatív tevékenységért adományozható. Pro-Caritate díjat vehetett át Harangozó Judit, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum pszichiáter főorvosa, Simó Judit, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. vezető szakértője és Jakubinyi László, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létéért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A rendezvényen átadtak Fogyatékosság-barát Munkahely elismeréseket is. A díjban részesült a nagyvállalat kategóriában a Citibank International Limited magyarországi fióktelepe, a Citi Magyarország, a General Electric Hungary Kft. és a Rossmann Magyarország Kft. A kisvállalkozások között díjazták a Kockacsoki Nonprofit Kft.-t, míg a civil szervezetek között a Magyar Cserkészszövetséget. Költségvetési intézmény kategóriában díjat vehetett át a XXI. kerületi (csepeli), a X. kerületi (kőbányai) és a salgótarjáni polgármesteri hivatal, valamint a Vakok Állami Intézete. Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Salva Vita Alapítvány 2010-ben alapította, hogy az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását elősegítse. A díjat azon szervezetek nyerhetik el, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő munkavállalók toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos munkájukat. December 3-át az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek világnapjává. Ennek alkalmából Jobb velünk a világ! címmel egész napos rendezvényt tartottak a Nemzeti Színházban, amelynek keretében érzékenyítő tréningeken vettek részt középiskolások és színészek, a gálaműsoron pedig fellépett a Csík Zenekar, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus.

Mi fán terem az európai állampolgárság?

2015. december 03. | Admin
A PÉF részt vett a Platform az európai integrációért és a civil párbeszédért "MI FÁN TEREM AZ EURÓPAI ÁLLAMPOLGÁRSÁG?" című konzultációján.

Nemzeti Beteg Fórum

2015. december 01. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Beteg Fórum Betegszervezeti Napján. Itt egyúttal újra megválasztották Szőke Zsolt alelnököt az NBF választmányába.

Bizottsági ülés

2015. november 27. | Admin
A PÉF részt vett az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program monitoring bizottsági ülésén, Nyíregyházán.

Befektetés az "okos", befogadó oktatásba

2015. november 20. | Admin
A PÉF részt vett a "Befektetés az "okos", befogadó oktatásba" (Investment in „smart“ and inclusive education) szakmai konzultáción, Budapesten. Ennek apropója az volt, hogy néhány napon belül megjelenik a CRPD Bizottság honlapján egy olyan, várhatóan a jövő év elejéig véleményezhető munkaanyag, amelyet az ENSZ Egyezmény 24. cikke végrehajtásának elősegítésére a CRPD Bizottság dolgozott ki, annak érdekében, hogy a befogadó oktatás területén is legyen elérhető egy általános iránymutatás (General Comment) a Részes Államok, illetve a civil társadalom számára.

Módszertani szakmai nap

2015. november 19. | Admin
A PÉF részt vett a Pszichiátriai Betegek Otthona Szentgotthárd által szervezett módszertani szakmai napon.

Fogyatékosságtudományi konferencia

2015. november 17. | Admin
A PÉF részt vett a Harmadik Magyar Fogyatékosságtudományi Konferencián, Budapesten.

XXXII. Medicina Konferencia

2015. november 12. |
A PÉF részt vett a XXXII. Medicina Konferencián, Budapesten, a Marriott Hotelben.

Fogyatékossági Tanács ülése

2015. november 04. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

Kerekasztal beszélgetés

2015. november 03. | Admin
A PÉF részt vett az Európa Bizottság Magyarországi Képviselete regionális kerekasztal-beszélgetésén. A kerekasztal témája a szegénységi helyzet alakulása a Cseh Köztársaságban, a Ciprusi Köztársaságban, Magyarországon, - beszélgetés a felsorolt országok meghívott előadóival-.

Konferencia

2015. október 23. | Admin
A PÉF részt vett a XVI. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián.

Afázia Egyesület konferenciája

2015. október 16. | Admin
A PÉF részt vett az Afázia Egyesület nemzetközi konferenciáján.

Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató

2015. szeptember 28. | Admin
A PÉF részt vett a "Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV) modellprogram" Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat VII. Országos Hálózati találkozóján.

FSZK ülés

2015. szeptember 11. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK Konzultációs Testület ülésén.

IFKKOT nyílt ülés

2015. szeptember 02. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT nyílt ülésén. Tárgy: A "Fejlesztési koncepció-javaslat a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló stratégia (2011-2041) végrehajtásának elősegítéséről a 2015-2020. időszak tervezéséhez” című dokumentum bemutatása és az előzetesen beérkezett kérdések, vélemények meghallgatása.

Szakmai egyeztetés az EMMI-ben

2015. június 18. | Admin
A PÉF részt vett az EMMI-ben megtartott szakmai egyeztetésen, az Országos Fogyatékosságügyi Program 2015-2018-as intézkedési tervéről.

Önérvényesítő Munkacsoport ülése

2015. június 04. | Admin
A PÉF részt vett az Önérvényesítő Munkacsoport ülésén (Fejlesztési koncepció-javaslat a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló stratégia (2011-2041) végrehajtásának elősegítéséről a 2015-2020. időszak tervezésének vonatkozásában.

Stratégiai Munkacsoport ülése

2015. június 02. | Admin
A PÉF részt vett a Stratégiai Munkacsoport újabb ülésén. (Fejlesztési koncepció-javaslat a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló stratégia (2011-2041) végrehajtásának elősegítéséről a 2015-2020. időszak tervezésének vonatkozásában.

Méltóságsértő gyakorlatra mutat rá az alapjogi ombudsman a szentgotthárdi pszichiátrián

2015. június 01. | Némethy Mária
Szentgotthárd - Krónikus ápolóhiánnyal küzd, egyes részlegei jogsértő módon túlzsúfoltak, és nem megengedhető szankcionálási gyakorlatot alkalmaz a betegekkel szemben a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona – állapítja meg a Magyar Nemzet az alapjogi ombudsman jelentése alapján.

EFOP Monitoring Bizottság alakuló ülése

2015. május 22. | Admin
A PÉF részt vett az EFOP Monitoring Bizottsága alakuló ülésén.

"Beszéljünk az abúzusról" Konferencia

2015. május 21. | Admin
A PÉF előadóként részt vett a "Beszéljünk az abúzusról" Konferencián.

Nemzeti Betegfórum

2015. május 14. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Betegfórum választmányi ülésén.

Stratégiai Munkacsoport ülése

2015. május 11. | Admin
A PÉF részt vett a Stratégiai Munkacsoport ülésén. (Fejlesztési koncepció-javaslat a fogyatékos személyek számára, az ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló stratégia (2011-2041) végrehajtásának elősegítéséről, a 2015-2020. időszak tervezésének vonatkozásában).

Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülése

2015. május 05. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

Nemzetközi konferencia

2015. március 26. | Admin
A PÉF előadóként részt vett a "Páciens - Kliens - Partner" értékalapú megközelítés a pszichoszociálisan sérült emberek támogatásában című nemzetközi konferencián, a Művelődési Házban, Berzencén.

Betegbiztonsági konferencia

2015. március 21. | Admin
A PÉF részt vett az I. Betegbiztonsági Konferencián Budapesten, a Danubius Hotel Flamenco-ban.

FSZK Konzultációs Testület ülése.

2015. március 20. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK Konzultációs Testület ülésén.

A PÉF találkozón vett részt.

2015. március 19. | Admin
A PÉF részt vett az Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozón.

Szakmai kerekasztal

2015. március 16. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK szervezésében megrendezett szakmai kerekasztal megbeszélésen, a fogyatékos emberekkel kapcsolatos abúzusok témakörében.

IFKKOT ülés.

2015. március 12. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülése

2015. március 03. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

Személyes találkozó állami tisztségviselőkkel

2015. február 24. | Admin
Czibere Károly úr, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság vezetője személyes találkozóra hívta a PÉF-et, amelyen kötetlen beszélgetés zajlott, de szakmai kérdések is szóba kerültek. A találkozón részt vett még Szekeres Pál úr, az EMMI Fogyatékos Személyek Társadalmi Integrációjáért Felelős miniszteri biztosa.

Intézményi ellátásról a közösségi alapú ellátásra való áttérés szeminárium

2015. január 16. | Admin
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért felelős Államtitkárának és az EU Fejlesztések Koordinációjáért és Stratégiákért felelős Helyettes Államtitkárának meghívására a PÉF részt vett az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú ellátásra való áttérés” című szemináriumon.

Központi költségvetés

2014. december 29. | Admin
A PÉF bekerült a központi költségvetésbe, ami megmentette működését. Egyúttal ez történelem is, amiért elsősorban Kósa Ádám (EP képviselő), dr. Tapolczai Gergely (országgyűlési képviselő) és Kántor Árpád (munkatárs, Kósa Ádám európai parlamenti képviselő irodája) urakat illeti köszönet.

FSZK Nonprofit Kft. ülése

2014. december 17. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK Nonprofit Kft. Konzultációs Testületének ülésén.

GYEMSZI megbeszélés

2014. december 16. | Admin
A PÉF részt vett a "Páciensviselkedés szakértői csoport" megbeszélésén a GYEMSZI szervezésében.

Rehabilitáció-Érték-Változás (RÉV) modellprogram

2014. október 30. |
A PÉF részt vett a Rehabilitáció-Érték-Változás (RÉV) modellprogram eredményeit bemutató zárórendezvényen.

Fogyatékosságügyi Tanács ülése

2014. október 17. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács ülésén.

IFKKOT ülés

2014. október 15. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Hanghallók Világnapja

2014. szeptember 11. | Admin
A PÉF részt vett a Hanghallók Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen, az Ébredések Alapítvány szervezésében.

Tárgyalások

2014. szeptember 08. | Admin
A PÉF tárgyalásokat folytatott a kormány szakpolitikusaival.

IFKKOT ülés

2014. augusztus 27. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Megbeszélés a gondnokság alá helyezésről

2014. július 03. | Admin
A PÉF részt vett az A SE Pszichiátriai es Pszichoterápiás Klinika Forenzikus Pszichiátriai Munkacsoportja által szervezett a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatos eljárás jó (klinikai, bírói és gyámhatósági) gyakorlatának kialakítását célzó bírói-gyámhatósági-klinikusi-felhasználói munkamegbeszélésén.

Nemzeti Betegfórum ülése

2014. június 27. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Betegfórum negyedik választmányi ülésén.

Tájékoztató Nap

2014. június 26. | Admin
A PÉF részt vett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltsége által szervezett "A Mérki Ápoló - Gondozó Otthon férőhelykiváltási projektje" elnevezésű projekt társterületeket érintő Tájékoztató Napján.

IFKKOT ülés

2014. június 25. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Dívány a Dunán

2014. május 29. | Admin
A PÉF részt vett a Dívány a Dunán 11. Nemzetközi Pszichiátriai, Klinikai Pszichológiai és Pszichoanalitikai Találkozón, melyet Budapesten 2014. május 27-30.között szerveztek meg.

XIII. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencia

2014. május 26. | Admin
A PÉF részt vett a XIII. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián. A kerekasztal-beszélgetés tárgyköre: A pszichoszociális fogyatékosság értelmezése és mérése.

Nemzeti Beteg Fórum Taggyűlés

2014. május 19. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Beteg Fórum Taggyűlésén.

IFKKOT ülés

2014. április 30. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Európai Betegjogi Nap

2014. április 24. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ által szervezett Európai Betegjogi Napon.

Mental Health Europe éves közgyűlése

2014. április 10. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe éves közgyűlésén, a belgiumi Gentben.

A PÉF előadást tartott

2014. március 31. | Admin
A PÉF előadást tartott az ELTE szociális munkás hallgatóinak, a magyar forenzikus pszichiátriáról és annak érdekvédelmi, emberi jogi vetületeiről. Az előadás alapja, hogy vendég-előadók érkeztek a Geestelijke Gezondheidszorg&Ouderenzorg (Division of Forensic Psychiatry) részéről. Természetesen a holland modell és gyakorlat is megvitatásra került és ehhez is szívesen fogadták a PÉF kommenteket.

WHO magyarországi látogatása

2014. március 27. | Admin
A PÉF részt vett a WHO magyarországi látogatása kapcsán szervezett eszmecserén az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségpolitikai Főosztály meghívására.

IFKKOT ülés

2014. március 26. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

szakmai műhelymunka ülés

2014. március 19. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT szakmai műhelymunka ülésén.

„Érjünk együtt célba!”

2014. február 27. | Admin
A PÉF részt vett a TÁMOP 5.3.8 RÉV – „Rehabilitáció Érték Változás Projekt” - keretében szervezett „Érjünk együtt célba!” Integrációs Sportrendezvényen.

IFKKOT ülés

2014. február 26. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Fogyatékosság és Holokauszt konferencia

2014. február 21. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékosság és Holokauszt konferencián, Budapesten. Bajnai Nóra összefoglalóját olvashatják az eseményről: itt.

Testületi ülés

2014. február 13. | Admin
A PÉF részt vett az FSZK Nonprofit Kft. Konzultációs Testületének ülésén.

Nemzeti Lelki Egészség Stratégia - Konszenzus Konferencia

2014. február 06. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Lelki Egészség Stratégia - Konszenzus Konferencián.

Egyenlő Bánásmód Hatóság konferenciája

2014. január 30. | Admin
A PÉF részt vett az Egyenlő Bánásmód Hatóság TÁMOP -5.5.5 projektjének 2. budapesti tapasztalatátadó konferenciáján.

IFKKOT ülés

2014. január 29. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

IFKKOT évzáró ülés

2013. december 18. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT évzáró ülésén.

A PÉF konferencián vett részt

2013. december 12. | Admin
A PÉF részt vett az Egyenlő Bánásmód Hatóság TÁMOP -5.5.5 projektjének budapesti tapasztalatátadó konferenciáján.

Szentgotthárdi látogatás

2013. december 04. | Admin
A PÉF Szentgotthárdra látogatott, ahol megtekintette a pszichiátriai betegek otthonát és beszélgetések zajlottak a vezetőség, a személyzet a betegek önkormányzata és a PÉF között.

Kiváltás konferencia

2013. november 29. | Admin
A PÉF részt vett a KIVÁLTÁS: HOL TARTUNK? - Konferencián.

IFKKOT ülés

2013. november 27. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT kihelyezett ülésén, Szentesen.

A gondnokság témakörében tartott a PÉF előadást

2013. november 18. | Admin
A PÉF a Zalaegerszegi Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégiumvezetőjének felkérésére előadást tartott a gondnokság témakörében, a bírák aktuális továbbképzésének részeként.

IFKKOT ülés

2013. október 30. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Tréning és konferencia

2013. október 24. | Admin
a PÉF részt vett 2013. október 21-24 között a Mental Health Europe National Focal Point-jainak szervezett tréningen és konferencián, Bukarestben. A konferencia címe: From stigma to Inclusion – factor of progress in the mental health field held.

Országos Fogyatékosügyi Program

2013. október 17. | Admin
A PÉF részt vett az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012-2013. évekre vonatkozó intézkedési tervéről szóló Korm. határozat végrehajtásával kapcsolatban tartott megbeszélésen.

Országos Fogyatékosságügyi Tanács

2013. október 17. | Admin
A PÉF részt vett az Országos Fogyatékosságügyi Tanács alakuló ülésén.

Szeminárium

2013. október 17. | Admin
A PÉF részt vett: "Az intézményi ellátásról a közösségialapú ellátásra való áttérésről az európai uniós források hatékony tervezése és felhasználása az intézménytelenítés szolgálatában" című szemináriumon.

A PÉF konferencián vett részt

2013. október 10. | Admin
A PÉF részt vett a XII. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián.

Közösségi Lelki Egészségfejlesztés

2013. október 08. | Admin
A PÉF részt vett a Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 3. ESZMECSERE a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából rendezett Konferencián, amelynek társszervezője volt.

I. Országos Mentortalálkozó

2013. október 03. | Admin
A PÉF részt vett az I. Országos Mentortalálkozón.

TÁMOP HÁLÓZATI nyitórendezvény

2013. október 02. | Admin
A PÉF részt vett a TÁMOP HÁLÓZATI nyitórendezvényén.

Népegészségügyi Alprojekt

2013. október 02. | Admin
A PÉF részt vett a Népegészségügyi Alprojekt - EFI koordináció - Öngyilkosság megelőzési műhelymunka megbeszélésen, illetve a 2013. október 8-ai Közösségi Lelki Egészségfejlesztés Eszmecsere előkészítő egyeztetésén.

Mentorhálózatot Irányító Testület ülése

2013. szeptember 24. | Admin
A PÉF részt vett a Mentorhálózatot Irányító Testület ülésén.

A PÉF az IMEI-ban járt

2013. szeptember 23. | Admin
A PÉF az IMEI-ban járt.

IFKKOT ülés

2013. szeptember 18. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT kihelyezett testületi ülésén Berzencén.

Kultúr8 Fesztivál

2013. szeptember 15. | Admin
A PÉF részt vett az Ébredések Alapítvány által szervezett Kultúr8 Fesztiválon.

Kigyulladt egy orosz elmegyógyintézet

2013. szeptember 13. | Admin
Az oroszországi Novgorod környékén kigyulladt egy elmegyógyintézet a kora hajnali órákban, többen bennégtek, és sok ember sorsa egyelőre ismeretlen – jelentette be pénteken a rendkívüli helyzetek minisztériuma.
A szövetségi nyomozóhivatalnál elmondták, hogy 35 embert még keresnek, de azt feltételezik, hogy közülük néhányan esetleg csak megszöktek a kórházból. Egy helyi tisztségviselő úgy tudja, hogy 14-en égtek benn az épületben. Összesen 60 ember tartózkodott az épületben, és 23 beteget sikerült kimenekíteni. Egy ápolónő életét vesztette a betegek mentése közben.

A nagy tüzet a reggeli órákban eloltották, a katasztrófát az előzetes feltételezések szerint egy beteg okozhatta, aki az ágyában dohányzott – tájékoztatott az orosz szövetségi nyomozó hivatal.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint a katasztrófavédelem és az ügyészség be akarta záratni az elmegyógyintézetet, mert annak épületét használatra alkalmatlannak minősítették. Az ügyben bírósághoz fordultak, amely augusztus elsejéig kötelezte az illetékes hatóságokat a tűzvédelmi rendszer "szabálytalanságainak" felszámolására, ez azonban nem történt meg.

Oroszországban az utóbb tíz évben több hasonló intézményben történt tragikus tűzeset. A legutóbb áprilisban Moszkva környékén égett le egy pszichiátriai kórház. Akkor 38 ember vesztette életét. 2007-ben a dél-oroszországi Krasznodari területen egy idősek otthonában pusztítottak lángok 68 ember életét követelve.

Forrás: hvg.hu

Kerekasztal beszélgetés

2013. augusztus 30. | Admin
A PÉF részt vett a "Szegénység és Szociálpolitika Európában és Magyarországon" című kerekasztal beszélgetésen, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szervezett.

IFKKOT ülés

2013. augusztus 28. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Érdekvédelmi Tanácsadó megbeszélés

2013. augusztus 27. | Admin
A PÉF részt vett a soros Érdekvédelmi Tanácsadó megbeszélésen.

Buda Béla búcsúztatása

2013. július 25. | Admin
A PÉF részt vett Buda Tanár úr búcsúztatásán. Mivel számára a betegek voltak a legfontosabbak, természetes, hogy képviseltettük magunkat. Nyugodjon békében!

† Részvétnyilvánítás

2013. július 16. | Admin

Elhunyt dr. Buda Béla

2013. július 07. | Admin
Most kaptuk a szomorú hírt, hogy elhunyt dr. Buda Béla, a PÉF tiszteletbeli tagja. Mély részvétünket fejezzük ki ezúton is Buda dr. családjának. Igen nagy veszteség érte a magyar pszichiátriát, mert egy alappillére dőlt ki, amelynek hiánya pótolhatatlan. Buda dr. a betegek emberi jogainak és érdekeinek mindig védelmezője volt évtizedekre visszamenően, sohasem fordult elő, hogy egy rossz szót is hallottunk volna betegektől vele kapcsolatban. Mindenkor közreműködött a civilekkel, többször is megjelentetett PÉF tanulmányokat, anyagokat. Emberileg, orvosilag kifogástalan úriemberként élt. Azokban az időkben, amikor még "nem illett" a szexualitásról beszélni, ő ebben a témában is publikált. Megszámlálhatatlan cikket, recenziót, tanulmányt, oktatási anyagokat, könyvet és egyéb műveket írt, nem csak magyar nyelven. Öreg Barátunk, nyugodj békében!
Buda dr. rövid életrajza és munkássága, valamint elismerései a mellékelt linkeken érhetők el:

budabela.hu
hvg.hu
hirhatar.hu

Justitia Regnorum Fundamentum-díj

2013. július 05. | Admin
dr. Herczog Mária egyetemi docens, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja megkapta idén a Justitia Regnorum Fundamentum-díjat Szabó Mátétól, az alapvető jogok biztosától pénteken Budapesten.
A Docens Asszonynak mi is gratulálunk, hiszen igazán méltó a díjra, több esetben is volt módunk együttműködni vele, az elismerés jó helyre került.

Országos Fogyatékosságügyi Tanács

2013. július 03. | Admin
A PÉF felkérést kapott az Emberi Erőforrások Miniszterétől, hogy az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsba delegáljon egy tagot.

2013. évi LXII. törvény

2013. július 01. | Admin
2013. június 1-én hatályba lépett a 2013. évi LXII. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló1998. évi XXVI. törvény módosítása, amely már tartalmazza a pszichoszociális fogyatékosság fogalomkörét, amely hatalmas eredmény és több éves aktivitásunk egyik gyümölcse. Ez a nap történelem.
Az alábbi linken olvasható a magyar közlöny ide vonatkozó dokumentuma: olvasás

Verses est

2013. június 27. | Admin
A PÉF részt vett a Tárt Kapu Galéria Elfogyni az ölelésben Asztalos Levente című verses estjén.

Szakmai találkozó

2013. június 18. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzetközi projektek – forrásbővítés és szakmai fejlesztések a közművelődésben című szakmai találkozón.

Szociális Szekció XI. Országos konferenciája

2013. június 13. | Admin
2013 június 13-14. között a PÉF részt vett a Szociális Szekció XI. Országos konferenciáján Sopronban. (Vizsgálatot végeztek az ellátási szükséglet alakulásáról és számottevő romlás mutatkozott az idős ellátottak ellátási szükségleteiben. Ennek lényege, hogy ugyanazon ellátotti csoport öt év alatt több munkaóra ráfordítást és többféle ellátási formát igényelt, ugyanattól az ápolói gárdától. Tehát a munka, a lelki teher megduplázódik, miközben a bérek már a minimálbérekkel egyenlőek, a magasabb bérek évek óta nem növekednek, tehát reálértékben jelentősen csökkennek.)

Érdekvédelmi tanácsadó megbeszélés

2013. június 12. | Admin
A PÉF részt vett az érdekvédelmi tanácsadó megbeszélésen.

Mental Health Europe rendes évi Közgyűlése

2013. június 07. | Admin
2013. június 7-9. között a PÉF részt vett a Mental Health Europe rendes évi Közgyűlésén és kapacitás építő szemináriumán.

Mentális Egészségügyi Fejlesztések workshop

2013. június 05. | Admin
A PÉF részt vett a Norvég Alap 2009-2014-es időszakának Népegészségügyi Kezdeményezések Programterülete keretében szervezett Mentális Egészségügyi Fejlesztések című workshopján. A workshop célja, hogy betekintést adjon a Népegészségügyi Kezdeményezések programterület fejlesztési irányaiba, teret adjon a kétoldalú szakmai tapasztalatcserére, valamint projekt partner keresésre a donor országból, ezenkívül a szakma által létrehozni vágyott magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység témakörét is érintő kerekasztal megbeszélésre is sor került. Mivel a Mental Health Europe holnapi közgyűlésén és holnaputáni szervezetfejlesztő tréningjén önkéntesünk részt vesz, így fentiekkel kapcsolatos álláspontunkat és aggályainkat közvetlenül és azonnal tudjuk Brüsszellel közölni.

Charles Bronfman Prize / Díj

2013. június 03. | Admin
Our Honorary Member (M)DRI Founder & Executive Director, Eric Rosenthal, is the 2013 recipient of the Charles Bronfman Prize.
Tiszteletbeli tagunk, Eric Rosenthal, az (M)DRI alapítója és ügyvezetője kapta 2013-ban a Charles Bronfman Díjat.

IFKKOT ülés

2013. május 29. | Admin
A PÉF részt vett az IFKKOT ülésén.

Leonardo da Vinci partnerségi program

2013. május 24. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft szervezésében a "Leonardo da Vinci partnerségi program" magyarországi munkacsoportjában készülő koncepció kidolgozására összehívott negyedik ülésén.

Tudás és Politika – A közpolitika-alkotás gyakorlata

2013. május 22. | Admin
A PÉF meghívásra részt vett a Tudás és Politika – A közpolitika-alkotás gyakorlata című kötet bemutatóján a Kossuth Klubban.

Nemzeti Beteg Fórum Választmányi gyűlése

2013. május 11. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Beteg Fórum Választmányi gyűlésén.

Nemzeti Beteg Fórum Tagozati Gyűlése

2013. május 10. | Admin
A PÉF részt vett a Nemzeti Beteg Fórum Tagozati Gyűlésén (Pszichiátriai betegségek és addiktológia), ezenkívül a PÉF az NBF Választmányába is bekerült, Szőke Zsolt alelnök személyében.

Dívány a Dunán konferencia

2013. május 08. | Admin
A PÉF részt vett a Dívány a Dunán című nemzetközi konferencián, amelyet az Ébredések Alapítvány Kálvária téri székhelyén tartott nemzetközi közönség előtt Kristóf Róbert úr szakszerű -több nyelvű- fordításában.

LEGOP összejövetel

2013. május 08. | Admin
A PÉF részt vett az MPT által a LEGOP tárgyában tartott összejövetelen az MPT székházában.

"Utazás az autizmus körül"

2013. április 26. | Admin
A PÉF részt vett az Autisták Országos Szövetsége által szervezett „Utazás az autizmus körül” című interaktív rendezvényén.

Leonardo da Vinci partnerségi program

2013. április 18. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft szervezésében a "Leonardo da Vinci partnerségi program" magyarországi munkacsoportjában készülő koncepció kidolgozására összehívott harmadik ülésén.

MIT ülés

2013. április 18. | Admin
A PÉF részt vett a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) ülésén.

Monitorozás

2013. április 17. | Admin
A PÉF monirozást végzett a gánti szociális otthonban.

A PÉF konferencián vett részt

2013. április 17. | Admin
A PÉF részt vett a XI. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián, ahol önálló workshopokat is tartott.

A PÉF kiállításon vett részt

2013. április 10. | Admin
Részt vettünk Szabó János: Áthallások című kiállításának megnyitóján, a Nyírő Gyula Kórház Nyírő Kortárs Galériájában.

A PÉF rendezvényen vett részt

2013. április 08. | Admin
Részt vettünk a "CIVILEK A POLGÁROK EURÓPAI ÉVE SIKERÉÉRT - AZ ALLIANCE HU ÜLÉSE" rendezvényén.

A PÉF konzultáción vett részt

2013. április 03. | Admin
A PÉF részt vett a CPT-vel (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment [Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság]) folytatott konzultáción, ami az esedékes ellenőrző látogatásuk egyik első aktusa volt. Utoljára 2009-ben jártak hazánkban.

1. eszmecsere konferencia

2013. március 26. | Admin
A PÉF részt vett a Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 1. ESZMECSERE Konferencián, Budapesten.

National Focal Point Training

2013. március 25. | Admin
A PÉF 2013. március 25-26-án részt vett a Mental Health Europe Brüsszelben tartott National Focal Point Training-jén.

Leonardo da Vinci partnerségi program

2013. március 20. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft szervezésében a "Leonardo da Vinci partnerségi program" magyarországi munkacsoportjában készülő koncepció kidolgozására összehívott második ülésén.

Átfogó program a különféle mentális zavarok megelőzésére

2013. március 09. | Admin
Átfogó program kidolgozásába kezdett a ma már minden ötödik embert érintő különféle mentális zavarok megelőzésére a Magyar Pszichiátriai Társaság. Az egészségügyi tárca megbízásából indult nagyszabású munkába betegszervezetek, különféle civil szerveződések szakértőit is bevonják.

Érdekvédelmi tanácsadó képzés

2013. február 27. - 28. | Admin
A PÉF részt vett az ÉFOÉSZ által szervezett érdekvédelmi tanácsadó képzésen.

MPT találkozó

2013. február 26. | Admin
Részt vettünk az MPT által a civil szervezetek számára szervezett találkozón.

Leonardo da Vinci partnerségi program

2013. február 26. | Admin
A PÉF részt vett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft szervezésében a "Leonardo da Vinci partnerségi program" magyarországi munkacsoportjában készülő koncepció kidolgozására összehívott ülésén.

ROAMER kutatás

2013. február 25. | Admin
Elkészült a ROAMER (A Roadmap for Mental Health Research in Europe) kutatás eredményét bemutató anyag, amelyet 108 nemzetközi szervezet által megküldött anyag alapján állítottak össze. Magyarországról a felhasználói oldalt a kutatásban a PÉF képviselte.

Mental Health Europe National Focal Point

2013. február 20. | Admin
A PÉF a mai napon a Mental Health Europe National Focal Pointja lett. A PÉF-et Radó Iván elnök képviseli. A pozícióról az alábbi linken olvasható leírás: Leírás

Érdekvédelmi tanácsadó képzés

2013. február 20. | Admin
A PÉF részt vett az ÉFOÉSZ által szervezett érdekvédelmi tanácsadó képzésen.

IFKKOT ülés

2013. február 19. | Admin
Ma részt vettünk az IFKKOT ülésén.

Közös levél dr. Áder Jánosnak

2013. február 18. | Admin
dr. Áder Jánosnak a mai napon küldött közös levelet több szakmai szervezet és a PÉF. Az anyag megtekinthető a dokumentumok között.

MIT ülés

2013. február 13. | Admin
A PÉF részt vett a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) ülésén.

EMMI-FOT ülés

2013. február 01. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (3-as munkacsoport). Ez egyelőre az új törvény előkészítési fázisában az utolsó ilyen jellegű ülés volt.

RÉV projekt

2013. január 31. | Admin
A PÉF részt vett a "Rehabilitáció - Érték - Változás" (RÉV) projekt bemutatásán.

EMMI-FOT ülés

2013. január 24. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (1-es munkacsoport).

Jogerősen pert nyertünk

2013. január 23. | Admin
A mai napon a Fővárosi Törvényszéken jogerősen pert nyertünk egy panaszosunk olyan gondnoksági ügyében, amely a magyar gondnoksági rendszer összes hibáit magán viselte. A PÉF két gondnoksági peréből tehát mindkettőt megnyerte.

EMMI-FOT ülés

2013. január 22. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (3-as munkacsoport).

EMMI-FOT ülés

2013. január 18. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (3-as munkacsoport).

EMMI-FOT ülés

2013. január 17. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (1. munkacsoport).

IFKKOT egyeztetés

2013. január 15. | Admin
Ma IFKKOT egyeztetésen vettünk részt. Itt a tapasztalatokról esett szó és ez majd elküldésre kerül az EMMI-nek és közvetve az NFÜ-nek.

EMMI-FOT ülés

2013. január 15. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (3-as munkacsoport).

EMMI-FOT ülés

2013. január 11. | Admin
Részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (2-es munkacsoport).

EMMI-FOT ülés

2013. január 10. | Admin
Részt vettünk az EMMI- FOT ülésén (1-es és 3-as munkacsoport).

EMMI-FOT ülés

2013. január 07. | Admin
Részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (2-es munkacsoport).

EMMI-FOT ülés

2012. december 19. | Admin
Részt vettünk az EMMI-FOT ülésén (2-es munkacsoport).

FSZK alakuló ülés

2012. december 18. | Admin
Részt vettünk az FSZK Konzultációs Testülete alakuló ülésén.

IFKKOT ülés

2012. december 14. | Admin
Ma részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) ülésén.

EMMI-FOT ülés

2012. december 14. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT 1-es csoportjának ülésén.

EMMI-FOT ülés

2012. december 13. | Admin
Ma részt vettünk az EMMI-FOT 3-as csoportjának ülésén.

IFKKOT mentorképzés

2012. december 13. | Admin
Részt vettünk az IFKKOT mentorképzés záróünnepségén.

IFKKOT ülés

2012. december 06. | Admin
Részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) rendkívüli ülésén.

EMMI-FOT ülés

2012. december 04. | Admin
Részt vettünk az EMMI-FOT alakuló ülésén (2-es munkacsoport).

IFKT képzés

2012. november 29. | Admin
Részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató (IFKT) mentorhálózat mentorképzésének utolsó képzési napján.

IFKKOT műhelybeszélgetés

2012. november 22. | Admin
Ma részt vettünk az IFKKOT műhelybeszélgetésén.

Intézetből lakásba - a KULCSprogram

2012. november 21. | Admin
Ma részt vettünk az "Intézetből lakásba - a KULCSprogram tapasztalatai" című konferencián az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Oszágos Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében.

Nemzetközi konferencia

2012. november 20. | Admin
Ma részt vettünk a "Nemzetközi konferencia a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény végrehajtásáról és a Strukturális Alapok felhasználásáról" című rendezvényen.

kirekesztési térkép beszámoló

2012. november 19. | Admin
Megjelent az első Európai beszámoló és "kirekesztési" térkép az intézményi és közösségi alapú ellátás helyzetéről a pszichiátria területén. A 118 oldalas beszámoló letölthető innen: Mapping Exclusion.pdf (7000 kb!)

Egyenlő Bánásmód Hatóság

2012. november 15. | Admin
Ma részt vettünk az Egyenlő Bánásmód Hatóság által szervezett tapasztalatátadó tanácskozáson.

Egészségérték a gyakorlatban

2012. november 09. | Admin
Részt vettünk az "Egészségérték a gyakorlatban A Nemzeti Beteg Fórum indító konferenciája" elnevezésű összejövetelen.

IFKKOT ülés

2012. október 19. | Admin
Részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) rendkívüli ülésén.

Magyar Fogyatékos Caucus

2012. október 16. | Admin
Részt vettünk a Magyar Fogyatékos Caucus összejövetelén.

TÁMOP 5.4.5.-11/1

2012. október 11. | Admin
Részt vettünk a TÁMOP 5.4.5.-11/1 "A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása" című program keretében, a mentorképzés első modulján.

TÁMOP 5.4.5.-11/1

2012. október 08. | Admin
Részt vettünk a TÁMOP 5.4.5.-11/1 "A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása" című program keretében, a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) témakörében, szakértői feladatok ellátásában.

IFKKOT ülés

2012. október 04. | Admin
Részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) ülésén.

Képességépítő tréning

2012. október 03. | Admin
A PÉF részt vett a Hatékony népegészségügyi politikák kialakítása, népegészségügyi érdekképviselet és az Európai Unió című angol nyelvű egész napos képességépítő tréningen, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság nagytermében.

IFKKOT ülés

2012. szeptember 26. | Admin
Részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) soros ülésén.

MIT ülés

2012. szeptember 25. | Admin
Részt vettünk a Mentorhálózatot Irányító Testület ülésén.

TÁMOP 5.4.5.-11/1

2012. szeptember 18. - 19. | Admin
Részt vettünk a TÁMOP5.4.5.-11/1 "A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása" című program keretében, a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) témakörében, szakértői feladatok ellátásában.

Az én felelősségem is...

2012. szeptember 12. | Admin
Részt vettünk az "Az én felelősségem is..." I. Országos Szakmai Konferencián Solt, Kalimajor kastélyban. A szervező a kaskantyúi Harmónia Integrált Szociális Intézmény volt.

TÁMOP 5.4.5.-11/1

2012. szeptember 11. - 12. | Admin
Részt vettünk a TÁMOP 5.4.5.-11/1 "A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása" című program keretében, a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) témakörében, szakértői feladatok ellátásában.

IFKKOT ülés

2012. szeptember 05. | Admin
Részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) soros ülésén.

MIT ülés

2012. szeptember 04. | Admin
Részt vettünk a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) ülésén.

IFKKOT ülés

2012. augusztus 08. | Admin
Ma részt vettünk az IFKKOT soros ülésén.

IFKKOT tagkénti látogatás

2012. július 23. | Admin
A mai napon a PÉF és a Lélek-Hang Egyesület delegáltjaként, IFKKOT tagként látogatást tettünk a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ - Szeretet Szociális Otthonában, Berzencén.

IFKKOT tagkénti látogatás

2012. július 18. | Admin
A mai napon a PÉF és a Lélek-Hang Egyesület delegáltjaként, IFKKOT tagként látogatást tettünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézményfenntartó Központ Ápoló-Gondozó Otthonában, Nyírbélteken.

Érték-tréning

2012. július 11. - 12. | Admin
Részt vettünk az "Érték-tréningen" a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Akadálymentesítési Programiroda szervezésében az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.

IFKKOT ülés

2012. július 04. | Admin
Ma részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) ülésén.

MIT ülés

2012. június 19. | Admin
Ma részt vettünk a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) ülésén.

MHE Konferencia

2012. június 14. - 16. | Admin
(12-17h) között részt vettünk a Mental Health Europe álal szervezett konferencián, amelyet Splitben rendeztek meg. Címe: From individual to collective responsibility. The social determinants of mental health. A konferenciához más rendezvények is csatlakoztak és MHE közgyűlés is volt, így delegált kollégánk 6 napot tartózkodott kint.

IFKKOT ülés

2012. május 30. | Admin
Ma részt vettünk az IFKKOT soros ülésén.

MIT ülés

2012. május 24. | Admin
Ma részt vettünk a Mentorhálózatot Irányító Testület (MIT) alakuló ülésén, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. Akadálymentesítési Programiroda szervezésében.

OPK megbeszélés

2012. május 21. | Admin
Részt vettünk az Országos Pszichiátriai Központ felkérésére a szokásos időközi egyeztető megbeszélésen, amelyen most a rokkantsági szabályozás és a pszichiátriai fogyatékosság voltak a prioritások.

Dívány a Dunán

2012. május 16. | Admin
Részt vettünk a Dívány a Dunán elnevezésű (IX. Európai Pszichiátriai és Pszichoanalitikai Találkozó ) rendezvényen.

Tanácskozás

2012. május 14. | Admin
Részt vettünk a Helsinki Bizottság és az Európai Tanács budapesti irodája által szervezett egész napos tanácskozáson a kínzásmentességi országos megelőző mechanizmus konszenzuális tanácskozásán.

Internetes tanácsadás

2012. május 07. | Admin
Részt vettünk a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Nemzeti Drogmegelőzési Iroda és a Nemzeti Drog Fókuszpont "Internetes tanácsadás" című szakmai tanácskozásán.

Egészségügyi Államtitkársági egyeztetés

2012. május 02. | Admin
Az Egészségügyi Államtitkárságon jártunk a Nemzeti Betegfórummal és az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos egyeztetésen.

Beteg vagy egészségügy

2012. április 26. | Admin
Részt vettünk a "Beteg vagy egészségügy", az alapvető jogok biztosa egészségügyi konferenciáján, Budapesten.

Legális szenvedélyünk az alkohol

2012. április 25. | Admin
Részt vettünk a "Legális szenvedélyünk az alkohol" szakmai tanácskozáson Cegléden, aminek szervezője a "Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ" volt.

IFKKOT ülés

2012. április 25. | Admin
A mai napon részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) ülésén.

Megemlékezés

2012. április 22. | Admin
Mondanom se kell, hogy nekem nem szóltak, nem tisztelnek ezek se embert se a másik embert. Fogyóeszköz ugyebár. Megemlékezés

Bizottsági ülés

2012. március 26. | Admin
A mai napon a PÉF meghívásra részt vett a Tolna Megyei Intézményfenntartó Központ bizottsági ülésén.

Rendezvény

2012. március 23. | Admin
Részt vettünk a Hungarian Group for Philosophy, Medicine and Mental Health rendezvényén.

Nyírő Galéria

2012. március 22. | Admin
A mai napon részt vettünk a Nyírő Gyula Kórház Pszichiátriai Pavilonjában, a Nyírő Galériában megrendezett Krausz Margit: Útközben című kiállításának megnyitóján.

Érdekképviseleti Fórum ülés

2012. március 21. | Admin
A mai napon részt vettünk a Ráday utcai Lakóotthon Érdekképviseleti Fórum ülésén.

Műhelybeszélgetés

2012. március 13. | Admin
Részt vettünk az Országos Fogyatékosügyi Munkacsoport által szervezett, "Támogatott lakhatás 2." című műhelybeszélgetésen, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben.

Konferencia

2012. március 07. | Admin
Részt vettünk és előadást tartottunk az Ébredések Alapítvány X. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferenciáján, Budapesten.

IFKKOT tagként

2012. március 07. | Admin
Az IFKKOT tagjaként részt vettünk a kitagolási stratégia iránt érdeklődő, pályázó intézmények találkozóján. Helyszín: TEMPUS Közalapítvány, Budapest.

IFKKOT ülés

2012. március 02. | Admin
A mai napon részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) ülésén.

Információs nap

2012. február 29. | Admin
A mai napon részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltási Program keretében meghirdetett Információs napon, a KINNARPS Hungary Kft. konferenciatermében.

Támogatott lakhatás 1.

2012. február 23. | Admin
Részt vettünk az Országos Fogyatékosügyi Munkacsoport által szervezett, "Támogatott lakhatás 1." című műhelybeszélgetésen, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben.

Konferenciaelőadás

2012. február 16. | Admin
A mai napon a PÉF részt vett és előadást tartott a "Marketing, Public Relations és Reklám az egészségügyben" című XV. Országos Konferencián Budapesten.

TÁMOP 5.4.5-11/1

2012. február 15. | Admin
Részt vettünk az IFKKOT tanácsadó szakemberek számára kiírt jelentkezési felhívásra bejelentkezők kiválasztását végző bizottság munkájában. Összesen 40 fő kerülhet kiválasztásra. A szakértők kiválasztása a TÁMOP 5.4.5-11/1 azonosítószámú kiemelt projektben, az intézményi férőhely kiváltást támogató mentorhálózat előkészítő munkálataihoz kapcsolódó szakmai fejlesztési folyamatok lebonyolításához tartozik. A PÉF-en kívül a Lélek Hang Egyesület, az ÉFOÉSZ, a Kézenfogva Alapítvány, és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány részéről 2 fő vesz részt a bíráló bizottsági munkában.

Bűnszövetkezet - szcientológia

2012. február 02. | Admin
Bűnszövetkezetben csalt a francia szcientológia egyház. A részletek itt olvashatók.

IFKKOT ülés

2012. február 02. | Admin
Részt vettünk az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület rendkívüli ülésén.

Állásközvetítés

2012. február 01. | Admin
A PÉF megkezdte a megváltozott munkaképességűek számára az állásközvetítést, melyet térítés nélkül végez.

IFKKOT ülés

2012. január 25. | Admin
Részt vettünk a NEFMI-ben az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület ülésén, amelyen a delegálásnak megfelelően alelnökünket Szőke Zsoltot taggá választotta a Testület.

Bírósági képviselet

2012. január 05. | Admin
A Szentendrei Városi Bíróságon eredményesen képviseltünk egy panaszost, aki a bírósági gyakorlatban szokatlan, de üdvözlendő módon felmentő ítéletet kapott (nem helyezték gondokság alá).

Érdekvédelmi fórumülés

2011. december 19. | Admin
A szokásos érdekvédelmi fórumülésen vettünk részt a Ráday utcai betegotthonban.

Szíven szúrta magát

2011. december 14. | Admin
Szerdán délelőtt szíven szúrta magát a veszprémi nyugdíj-biztosítási igazgatóságon egy férfi. Az 56 éves kliens az ügyintézőnek bemutatta azt a határozatot, amely szerint rokkantsági nyugdíját jelentősen csökkentették.

Néhány kérdést tett fel ezzel kapcsolatban, majd a zsebéből elővett késével szívtájékon szúrta magát - írja a naplo-online.hu. A mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították a megyei kórházba, ahol azonnal elkezdték az életmentő műtétet – közölte a Csolnoky Ferenc megyei kórház főigazgatója, dr. Rácz Jenő.

Jung: szavakban, formákban, mozgásban

2011. december 09. | Admin
A PÉF részt vett a Jung: szavakban, formákban, mozgásban című kiállítás megnyitóján az Angyalházban.

Országos Kongresszus

2011. november 24. - 26. | Admin
a PÉF részt vett a Magyar Addiktológiai Társaság VIII. Országos Kongresszusán, amelyet Siófokon a Kutatás és Gyakorlat a Pszichiátriában címmel rendeztek meg. A PÉF a MAT vendégeként vehetett részt, amiért köszönetet mondunk prof. Rácz Józsefnek.

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert

2011. november 10. | Admin
Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert, mert a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be. A részletekért kattintson ide.

PÉF, mint fókuszcsoport

2011. november 07. - 09. | Admin
A Fundamental Rights Agency meghívására alelnökünk a Lélek-Hang Egyesület képviseletében Bécsben járt. Az FRA magyarországi jelentésében a PÉF is szerepel, mint fókuszcsoport.

MHE rendkívüli közgyűlés

2011. november 05. | Admin
A PÉF részt vett a Mental Health Europe rendkívüli közgyűlésén, Brüsszelben.

Nem megoldott a fogyatékossággal élő betegek fogászati ellátása

2011. október 31. | Admin
A kiemelt finanszírozás dacára sem megoldott az autizmussal és az egyéb fogyatékossággal élő betegek fogászati ellátása, és országosan jelentős területi eltérések is tapasztalhatók. Az állampolgári jogok biztosa a nemzeti erőforrás miniszter segítségét kérte.

Regionális jogvédő szeminárium

2011. október 27. - 28. | Admin
A PÉF részt vett az European Patient's Forum 4. Regionális Jogvédő Szemináriumán, amelyet Bukarestben rendeztek meg.

Nyitott légkörű konstruktív megbeszélés

2011. október 25. | Admin
Nyitott légkörű konstruktív megbeszélésen vettünk részt az OPK-ban, a rendezvényt a NEFMI és a GYEMSZI is támogatta. Az emlékeztetőt a későbbiekben tesszük fel. A tárgyalás legfőbb napirendje (egyebek mellett) a hogyan tervezzük meg a pszichotikus betegek életút modelljét a pszichoszociális ellátórendszerben a lelki egészség és a CPRD tükrében volt.

Rendezvény

2011. október 15. | Admin
(Tagként is) részt vettünk a Hungarian Group for Philosophy, Medicine and Mental Health rendezvényén.

Fogyatékossággal élők szavazatai

2011. október 09. | Admin
Mára tűzte ki a lengyelországi parlamenti választásokat Bronislaw Komorowski államfő. Ez lesz az első parlamenti választás, amelyet már az új választási eljárás szerint fognak lebonyolítani (lehetőség nyílik a fogyatékkal élőknek a meghatalmazotton keresztül történő szavazásra) is.

Agapeanum találkozója

2011. október 08. | Admin
A PÉF támogatta az Agapeanum 2011. október 8-ai Mihály-napi találkozóját, elsősorban étel és ital vonatkozásában és részt vett a rendezvényen.

Ütközések konferencia

2011. október 06. - 07. | Admin
Részt vettünk az Ütközések című esélyegyenlőségi szakmai konferencián a Novotel Congress Hotelben.

Érdekképviseleti Fórum

2011. szeptember 28. | Admin
A Ráday utcai otthon érdekképviseleti fórumán vettünk részt. Átadtuk a kifüggesztendő tájékoztatót a PÉF elérhetőségeire vonatkozóan.

Ópusztaszeri látogatás

2011. szeptember 26. | Admin
Ópusztaszeri látogatás és monitorozás a szcientológiai egyház valótlannak bizonyult éheztetésről és visszaélésekről szóló cikke miatt.

Fókuszcsoport értekezlet

2011. szeptember 07. | Admin
Ma az Állami Számvevőszék főtanácsadója meghívására részt vettünk a pszichiátriai betegellátás átalakításának vizsgálatának fókuszcsoport értekezletén, az ÁSZ épületében.

ÁSZ főtanácsadó és számvevő a PÉFnél

2011. augusztus 03. | Admin
Ma az Állami Számvevőszék Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság Tematikus Ellenőrzési Főcsoport Egészségügyi- Szociális Intézmények Ellenőrzési Osztály főtanácsadója és számvevője jártak nálunk, a magyar pszichiátria közelmúltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről kérték a véleményünket.

Abúzus gyanúja

2011. július 23. | Admin
Soron kívüli monitorozást kellett végeznünk abúzus gyanúja miatt az egri Markhot Ferenc Kórház Sürgősségi Osztály és I. Pszichiátria-Addiktológiai osztályon.

Halálhír

2011. július 06. | Admin
A közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt a PÉF korábbi aktivistája, az első tanulmány elkészítésének résztvevője, Szőts Zsuzsa. 57 éves volt. Halála a pszichiátria kudarca is. Emlékét megőrizzük, társunk volt.

Tréningen vettünk részt

2011. június 30. - 01. | Admin
Részt vettünk a Monitorozási Módszertan Pszichiátriai és Szociális Intézményekben című tréningen, felkért előadóként a President Hotel, Washington teremben, a 1054 Budapest, Hold utca 3-5. sz. alatt az MDAC szervezésében.

Human Rights Watch közleménye

2011. június 30. | Admin
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint a Human Rights Watch Magyarország Új Alaptörvényével kapcsolatos közleménye számos ténybeli tévedést és félreértést tartalmaz. Forrás: MTI közlemény 2011.06.30.

Konferencia

2011. június 22. | Admin
Részt vettünk az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil-és Vallásügyi Bizottsága, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Civil Alapprogram közös szervezésében tartott konferencián.

Cseresznyeszedés

2011. június 21. | Admin
Egy kedves, szimpatikus szolnoki házaspár meghívásának tettünk eleget, akik meghívták a PÉF-et cseresznyeszedésre. Készült néhány fénykép is.

nagykoru_1 nagykoru_2 nagykoru_3

Nemzeti Betegfórum első egyeztetése

2011. június 16. | Admin
Részt vettünk a Nemzeti Betegfórum első egyeztetésén, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtéren, Budapesten.

Konferencia

2011. június 16. | Admin
A PÉF részt vett Az Észak-Alföldi (Pszichiátriai) Gondozók Egyesületének konferenciáján Nagykállóban.

Európai Betegjogi Kutatás

2011. június 14. | Admin
A PÉF a mai napon részt vett a a TASZ által rendezett Európai Betegjogi Kutatás beszámolóján, amelyben a PÉF véleménye is szerephez jutott.

Dívány a Dunán találkozó

2011. június 02. | Admin
Seress Attila a francia szervezők meghívására részt vett a Dívány a Dunán VIII. Európai Pszichiátriai és Pszichoanalitikus Találkozón.

Beszámoló Seress Attila brüsszeli útjáról

2011. május 24. | Admin
A dokumentumok közt olvasható Seress Attila beszámolója hétvégi brüsszeli útjáról és annak fő eredményeiről.

MHE rendezvényein vettünk részt

2011. május 19. - 21. | Admin
A PÉF meghívásra részt vett a Mental Health Europe rendezvényein, melyeknek címe: Capacity-building Seminar for MHE and ENUSP members és MHE General Assembly, és elkészítette a pszichiátria hazai helyzetét bemutató PÉF javaslatot, illetve a legsürgősebb teendők jegyzékét, valamint a kirívó események fényképekkel dokumentált összefoglalóját. A fényképeket személyiségi jogi okokból a PÉF honlapján nem lehet megtekinteni. A javaslat szövege magyarul itt és angolul itt olvasható. A dokumentumot Brüsszelben átadtuk.

Szakmai Fórum

2011. május 19. | Admin
A PÉF részt vett a Fecske Szolgálat Modellkísérleti Program Országos Szakmai Fórumán.

Az új alaptörvény problémás

2011. április 29. | Admin
Az új alaptörvény sérti a betegek szavazati jogát, illetve azt lehetetlenné teszi, ezért a Szövetség a Mental Health Europe-hoz fordul a további lépések megtétele végett.

Nemzeti Egészségügyi Tanács ülése

2011. április 28. | Admin
A PÉF meghívásra részt vett a Nemzeti Egészségügyi Tanács ülésén.

Első magyar országos betegfórum találkozó

2011. április 28. | Admin
A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum részt vett az első magyar országos betegfórum találkozón, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, amelyen kifejtette:

-az országos fórum jogi alapvető elveiben szükséges tekintettel lenni arra, hogy az Európai Unió csatlakozott a fogyatékossági egyezményhez, ami pszichoszociális fogyatékosságként is szól az orvosi ágazati pszichiátriai problémákról és ezért tekintettel kell lenni az egészségügyi, szociális és igazságügyi ágazati együttműködésekre.

European Disability Strategy Conference

2011. április 20. | Admin
A Hotel Mercure Metropol London termében részt vettünk az European Disability Strategy Conference ebédszünetében rendezett beszélgetésen, a fogyatékos jogok magyarországi helyzetéről.

kep_1 kep_1

Betegjogok érvényesülése az egészségügyben

2011. április 18. | Admin
A Nemzeti Egészségügyi Tanács meghívására részt vettünk a Betegjogok érvényesülése az egészségügyben című rendezvényen, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.

Panaszos érdekképviselet

2011. április 14. | Admin
A Szentendrei Városi Bíróságon képviseltük egy panaszos érdekeit gondoksági tárgyaláson.

Érdekképviseleti fórum

2011. április 08. | Admin
A Ráday utcai otthon érdekképviseleti fórumán vettünk részt.

Széll Kálmán Terv

2011. április 07. | Admin
A Parlamentben részt vettünk a Széll Kálmán Terv egészségügyre, azon belül a gyógyszerekkel kapcsolatos jövőbeli tervekre vonatkozó találkozón (gyógyszerpolitikai egyeztetés).

Havi egyeztetés

2011. március 31. | Admin
Havi egyeztetésen vettünk részt a Ráday utcai otthonban csütörtökön.

Monitorozás

2011. március 29. | Admin
Ma monitorozást végeztünk a dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban, Töltéshava-Táplánypusztán, egy betegpanaszt követően.

Civil fórum

2011. március 16. - 17. | Admin
Szócska államtitkár úr meghívására részt vettünk az Európai Unió Egészségért felelős minisztereinek Informális Értekezletéhez kapcsolódó Civil Fórumon.

Radó Iván levele Schranez Erikának

2011. március 14. | Admin
Radó Iván levele Schranez Erikának, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika osztályvezető ápolójának, kitüntetése alkalmából:


Kedves Erika!

A Nemzeti Erőforrás Miniszter Díszoklevele elismeréshez a magam és munkatársaim nevében gratulálok és a továbbiakban is kitartást kívánok ezen a nehéz, de szép területen.

Üdvözlettel,
Radó Iván elnök

Budapest, 2011 március 14.

Megbeszélés

2011. március 11. | Admin
A Ráday utcai pszichiátriai betegotthonban folytattunk megbeszélést az intézmény vezetőjével.

elhunyt Ranschburg Jenő Tanár úr, professzor emeritus

2011. március 10. | Admin
76 éves korában elhunyt Ranschburg Jenő Tanár úr, professzor emeritus. Csak jó emlékeink vannak róla, megőrizzük szellemét, munkásságát.

Nyilvános szakmai vita

2011. március 05. | Admin
Több civil és szakmai szervezettel közösen nyilvános szakmai vitán vettünk részt a nagy létszámú bentlakásos intézmények kitagolásának aktuális kérdéseiről,amelyre egy tízpontos javaslatot is benyújtottunk. A rendezvényre az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán került sor. Szövetségünket Seress Attila képviselte.

Választási eljárásban vettünk részt

2011. március 03. | Admin
Enyhén botrányos körülmények között -amely miatt levélben fordultunk az illetékes miniszterhez- részt vettünk a Kábítószer Koordinációs Bizottság nem kormányzati szervezetek által delegált tagjainak választási eljárásában a minisztériumi épületben.

Konferencia

2011. március 03. | Admin
A PÉF részéről Seress Attila és Szőke Zsolt részt vettek a IX. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián, amelyet Empowerment-alapú hálózatok, kapcsolatok, közösségek címmel rendeztek meg.

GAMIAN

2011. március 02. | Admin
A PÉF belépett a GAMIAN-ba (Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks).

Levél az EP képviselők részére

2011. március 01. | Admin
A PÉF levelet küldött el az EP képviselők részére a pszichiátriai problémára való nagyobb odafigyelés tárgyában. A levelet minden csatlakozó országból anyanyelven készítették el. A levél a dokumentumok menüpont alatt olvasható.

Műhelykonferencia

2011. február 25. | Admin
A Magyar Csoport-pszichoterápiás Egyesület szervezésében megtartott Csoportos Kiégés-Csoport-Burnout című műhelykonferencián vettünk részt.

Magyar Narancs interjú

2011. február 12. | Admin
A dokumentumok között olvasható a Magyar Narancs 2010. februári interjúja Tunyi Tündével, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara pszichiátriai tagozatának elnökével.

Civilizáció, Lélek, Agykutatás!

2011. január 28. | Admin
A Magyar Pszichiátriai Társaság meghívására részt vettünk a "Civilizáció, Lélek, Agykutatás!" címmel rendezett idei Vándorgyűlésen, amelynek az idén Sopron városa adott otthont.

A helyszínen az alábbi képek készültek. A képek nagyobb méretben is megtekinthetők, az azokra történő kattintással.


Közlemény

2010. december 19. | Admin
A PÉF közleményben köszöni meg a médiának a munkájában való segítséget. A közlemény szövege olvasható a sajtóközlemények menüpont alatt.

Farmakovigilancia Fórum és Szaknap

2010. december 07. | Admin
Részt vettünk a Farmakovigilancia Fórum és Szaknapon a Marriott Hotelben, illetve egy szakanyaggal is segítettük azt ott folyó munkát.

A Ráday utcai otthonban tárgyaltunk

2010. november 22. | Admin
A Ráday utcai otthonban tárgyaltunk a lehetséges együttműködés kereteiről, a rendszeres ellenőrzésről és egyebekről.

Workshopon vettünk részt

2010. november 16. | Admin
Részt vettünk a Magyar Pszichiátriai Társaság Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Szekciója, a Magyar Rehabilitációs Egyesület és az Ébredések Alapítvány szervezésében megrendezett Szükségletek és felmérésük pszichiátriai és szenvedélybetegek gondozása és rehabilitációja során című workshopra, amelyet a Magyar Vöröskereszt Székházában (Bp., 1051. Arany János utca 31.) tartottak meg.

Új szentgotthárdi igazgatóra tettünk javaslatot

2010. november 15. | Admin
A PÉF felkérésre részt vett a Főváros pályázati elbíráló bizottságának munkájában és javaslatot tett az új szengotthárdi igazgató személyére.

Panasz érkezett

2010. november 11. | Admin
Panasz érkezett FT-né hivatásos gondnok ellen a Közösségi Pszichiátriai Centrumból. A panasz jogos volt, a szükséges intézkedést példás gyorsasággal a X. kerületi Gyámhivatal munkatársa Pászthy Katalin azonnali hatállyal megtette, a gondnok cseréjére került sor. Köszönjük.

Őszi Pszichiátriai napok

2010. november 05. - 06. | Admin
A PÉF 2 tagjával (önköltségen és a szakma meghívása nélkül) részt vett az "Őszi Pszichiátriai napokon", Miskolcon.
A konferenciáról írt beszámolónk elérhető ezen a linken, vagy a dokumentumok menüpont alatt: Beszámoló a lillafüredi konferenciáról.
A helyszínen az alábbi képek készültek. A képek nagyobb méretben is megtekinthetők, az azokra történő kattintással.


Fogyatékosság és politikai jogok Magyarországon

2010. október 22. | Admin
A PÉF részt vett a "Fogyatékosság és politikai jogok Magyarországon", a Társaság a Szabadságjogokért konferenciáján, a gondnokság alatt álló személyek választójogáról, és a fogyatékossággal élő emberek politikai részvételéről.

Tudományos konferencia

2010. október 14. | Admin
A PÉF részt vett a Magyar EgészségÜgy Tudományos Bizottsága "A magyar egészségÜgy társadalmi-gazdasági megfontolások és ágazati véleménytérkép" c. tudományos konferencián, az MTA Székháza Felolvasótermében, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szervezésében. A helyszínen az alábbi képek készültek. A képek nagyobb méretben is megtekinthetők, az azokra történő kattintással.


Részvéttel adózunk dr. Boldizsár Ferenc emlékének

2010. október 13. | Admin
A Kaposi Mór Oktató Kórház közleményben adta hírül, hogy megrendítő, tragikus hirtelenséggel elveszítette meghatározó, emblematikus egyéniségét, Boldizsár Ferencet, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum vezetőjét. Szövetségünk részvéttel adózik dr. Boldizsár Ferenc emlékének.

Lelki Egészség Világnap

2010. október 11. | Admin
Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés és a PÉF közös szervezésében nagy sikerrel, igazi közösségi hangulatban megünnepeltük a Lelki Egészség Világnapját. A pszichiátriai vezető szakmai elit -ahogy az előzőekben is-ismét elefántcsont tornyában ünnepelt, a betegeket védők meghívása nélkül. Még csak egy meghívót sem küldtek. Mi viszont előadtunk és előadást hallgattunk, zenéltünk, a szakma nem átallott a betegekkel vegyülni és még az utca közönsége is betért egy bográcsos pörköltre.

Vándorkiállítás

2010. október 02. | Admin
Szövetségünk társszervezőként vett részt az Európa gyermekei Art brut Vándorkiállítás és Práter Ház Lakásotthon megnyitójának szervezésében és a folyamatos kiállítás munkálatainak előkészítésében.

Active Citizenship Network

2010. szeptember 27. | Admin
Az Active Citizenship Network a Betegjogok Felmérése Európában elnevezésű nemzetközi kutatási programjának magyarországi részeként a TASZ az Európai Ifjúsági Központban tartotta az Európai Betegjogi Karta érvényesülésének kutatási napját, amelyen a PÉF is részt vett.

Norman Sartorius professzor tartott tréninget

2010. szeptember 24. | Admin
Az Ébredések Alapítvány és a Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés szervezésében Norman Sartorius professzor tartott tréninget Budapesten, melyen Szövetségünk is több küldöttel képviseltette magát.

A magyar pszichiátria jövője eszmecsere

2010. szeptember 09. | Admin
A mai napon az OPK meghívására résztvettünk a magyar pszichiátria jövőjéről folytatott eszmecserén, amelyen átadtuk az OPK képviselőjének 6 pontos javaslatunkat. Az emlékeztető a dokumentumok menüpont alatt olvasható.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium levele

2010. szeptember 02. | Admin
Az alábbi linken olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Radó Ivánnak szóló levele: itt.

Fejet hajtunk Radovic Dusán előtt

2010. július 24. | Admin
A PÉF őszinte megdöbbenését fejezi ki a július 23-án hősi halált halt rendőr tragédiája miatt és fejet hajt Radovic Dusán előtt. Mint minden becsületes ember, Szövetségünk is tisztelettel adózik a kötelességteljesítése során elhunyt rendőr előtt.

Szakmai nap

2010. július 07. | Admin
A PÉF 2010. július 7-én részt vett a Tolna Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény - Csilla von Boeselager Otthona, Alsótengelicen tartott szakmai napján, ahol előadást tartott.

Miniszterelnöki hivatal levele

2010. június 30. | Admin
Megtekinthető/letölthető a Miniszterelnöki Hivatal június 30-ai Radó Iván részére szóló válaszlevele itt

Szakmai konferencia

2010. június 24. - 25. | Admin
A PÉF részt vett a Kézenfogva Alapítvány által szervezett "Hatékony összefogás - eredményes érdekérvényesítés: a CÉHálózat önállósodása" szakmai konferencián és a "Civil érdekérvényesítés Európában" c. nemzetközi szemináriumon - Budapesten, 2010. június 24-25 -én

Szakmai hétvége

2010. június 18. - 19. | Admin
A PÉF részt vett a Pszichiátriai Gondozók XIV. Szakmai Hétvégéjén, Tapolcán és előadást tartott.

CPT látogatás jelentés

2010. június 08. | Admin
A CPT 2009-es magyarországi látogatásáról elkészült jelentés olvasható az alábbi linken

Prof. Szabó Máté levele

2010. június 01. | Admin
Megtekinthető Prof. Szabó Máté Radó Iván részére szóló levele. Itt.

Elhunyt Furmann Imre

2010. május 27. | Admin
Elhunyt Furmann Imre a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda megalapítója, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettese. Emlékét megőrizzük.

Nyílt nap

2010. május 27. | Admin
Részt vettünk a Ráckeresztúri Drogterápiás Központ nyílt napján.

Egyeztető megbeszélés

2010. május 20. | Admin
Egyeztető megbeszélésen jártunk az Országos Pszichiátriai Központban.

Egy Dívány a Dunán

2010. május 12. - 14. | Admin
A PÉF részt vett a VII. Európai Pszichiátriai és Pszichoanalitikai Találkozón, melynek címe: Egy Dívány a Dunán-Etnopszichiátria és transzkultúrális pszichiátria-dezinsitucionalizáció, az Ébredések Alapítvány szervezésében.

Bejelentés érkezett

2010. május 10. | Admin
Bejelentés érkezett egy -a nagykállói pszichiátrián történt- ápolói túlkapás kapcsán, az illetékes ápolási igazgató 24 órán belül intézkedett és a felelős nem dolgozik tovább az intézményben.

Egészségügyi Minisztérium levele

2010. május 05. | Admin
Megtekinthető az Egészségügyi Minisztérium Radó Iván részére szóló levele. Itt.

Demokrácia és Pszichiátria

2010. április 30. | Admin
A PÉF részt vett a Demokrácia és Pszichiátria nevű rendezvényen a Magyar Vöröskereszt székházában, az Ébredések Alapítvány szervezésében.

Alkotmánybíróság határozata

2010. április 26. | Admin
Az Alkotmánybíróság 2010. április 26-ai határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította a PTK módosítását. Ennek közvetlen hatása lesz a gondokság kérdésére, amennyiben a reformer szabályozás sem lép életbe, ahogy azt reméltük május elsejei hatállyal.

Európai betegjogi nap

2010. április 19. | Admin
2010. április 19.: A mai napon részt vettünk az Egészségügyi Minisztériumban rendezett Európai Betegjogi Napon. A rendezvény mottója: Jogok érvényesülése az egészségügyben.

Elhunyt Popper Péter pszichológus

2010. április 16. | Admin
Hetvenhét évesen, 2010. április 16-án elhunyt Popper Péter pszichológus, pszichoterapeuta, író, egyetemi tanár. Emlékét megőrizzük

Díj

2010. április 01. | Admin
Prof. Kopp Mária Magyar Örökség Díjat kapott. Gratulálunk.

Ellenőrző látogatás

2010. március 29. | Admin
Ellenőrző látogatást /monitorozást/ tettünk a kiskunhalasi betegotthonban, az ott található elképesztő állapotok miatt. Tapasztalatainkat több irányban is hasznosítani tudtuk.

Közös sajtótájékoztató

2010. március 23. | Admin
Közös sajtótájékoztatóra gyűltek össze az MPT és a PÉF, az MPT meghívására. A szakma és az érdekvédelem a legfontosabb kérdésekben egyetértő nyilatkozatokat adott a médiának. Schultheisz Krisztina: felvilágosítás és pszichiáter kellene "Nagy szüksége lenne a magyar lakosságnak felvilágosításra is az általánosítások elkerülése végett. Nem több ugyanis az egészséges társadalomhoz mérten a mentálisan betegek által elkövetett tragikus cselekmények száma - fogalmazta meg Schultheisz Krisztina, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökségi tagja.

Összhang

2010. március 18. | Admin
2006 után első ízben ismét megjelenik áprilisban az ÖsszHang Érdeklődni a PÉF elérhetőségeken lehet.

Kitüntetések

2010. március 14. | Admin
Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a március 15-i állami ünnep alkalmából kitüntetéseket adományozott a Parlamentben.

A "Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozat" kitüntetést vehetett át:

Gyene Piroska, a budapesti (II. ker.) Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona intézményvezetője.

A "Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat" elismerésben részesült:

Kovács Melinda, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége ügyvezető igazgatója

Gratulálunk.

Megbeszélés

2010. március 10. | Admin
A PÉF részt vett a "pszichiátriai betegotthonokkal kapcsolatos vádak hatásai a pszichiátriai ellátásra és a pszichiátriai betegekre" tárgyban összehívott megbeszélésen a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy semmiben sem kívánjuk kommunikációs stratégiánkat megváltoztatni. Enyhe értetlenséggel állunk a megbeszélés tárgya előtt - különös tekintettel arra, hogy Szövetségünk semmiféle vádat nem fogalmazott meg, ellenben konkrét tény és időszerű megállapításokat tesz - és annak tartalma "Cezúra a cenzúra ürügyén" címen a Dokumentumok menüpont alatt olvasható.

Tárgyaltunk

2010. március 01. | Admin
A Szigony Alapítvánnyal tárgyaltunk a monitorozás lehetőségéről.

Tanácskozás

2010. február 24. | Admin
A PÉF részt vett a fogyatékossággal élő személyek büntetőeljárási helyzetével, valamint különösen a velük szemben elrendelt, a személyi szabadság elvonásával járó kényszerintézkedések, illetve büntetések és intézkedések végrehajtásával kapcsolatos szabályok átgondolása céljából az IRM által összehívott tanácskozáson, amelyre az IRM, a BV, az OBH és sok más résztvevő között a mi területünkről csak a PÉF kapott meghívást.

Konszenzus Konferencia

2010. február 23. | Admin
A PÉF részt vett a Konszenzus Konferencia a Pszichiátriai Betegek Ellátásának Jövőbeni Irányairól c. rendezvényen, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézetben.

Kerekasztal

2010. január 29. | Admin
A PÉF az OPK meghívására részt vett az MPT VII. Nemzeti Kongresszusán "30 év - Egyéni és Közösségi Krízisek Szolgálatában" Budapesten. A kerekasztal címe: Állami és civil szervezetek a pszichiátriai betegekért.

65 éves korában elhunyt Judi Chamberlin

2010. január 17. | Admin
65 éves korában elhunyt Judi Chamberlin a pszichiátriai érdekvédelem meghatározó alakja. Emlékét nem feledjük.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium levele

2010. január 10. | Admin
Megtekinthető a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Radó Iván részére szóló levele. Itt.

Gyermekpszichiátria átadás

2009. december 17. | Admin
a PÉF részt vett a Delej utcai Gyermekpszichiátria átadásán.

2009. december 11. | Admin
A PÉF részt vett a "Prevention of Depression and Suicide - Making it Happen" című kétnapos Európai Uniós konferencián

A PÉF az alábbi felhívást osztotta ki a konferencia során: A PÉF felhívása

Addiktológia konferencia

2009. december 03. | Admin
A PÉF részt vett a 8. Közösségi és Addiktológiai konferencián decemberben.

Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje

2009. december 01. | Admin
Gombos Gábor megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Gratulálunk.

MDAC válasza

2009. november 29. | Admin
Az MDAC igazgatója megkeresésünkre egyértelműen azt válaszolta -a közelmúltban a Népszavában megjelent -cikknek álcázott, szakmaiatlan és nemtelen támadással kapcsolatban, melyet beosztottjuk Gombos Gábor és Fekete György "mentálpedagógus" jegyeztek, hogy ahhoz az MDAC-nek semmi köze. Örülünk annak, hogy az MDAC is elhatárolódott az ügyben.

Kongresszus

2009. november 21. | Admin
A PÉF részt vett a Magyar Addiktológiai Társaság VII. Országos Kongresszusán 2009. november 21-én, szombaton.

PILI konferencia

2009. november 05. - 06. | Admin
A PÉF részt vett a PILI által szervezett 3. európai (budapesti) Pro Bono konferencián november 5-én és 6-án.

Seress Attila írása

2009. november 05. | Admin
A dokumentumok közül letölthető és olvasható Seress Attila aktuális "Nevess és szeress!" című írása az aláírásgyűjtés kapcsán. Egy levél a kétkedőknek.

Konferencia

2009. november 01. | Admin
A PÉF meghívást kapott és részt vett az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Hivatala által szervezett a /"Zárt ajtók-nyitott kérdések" - a bentlakásos intézményektől a fogvatartás helyszínéig/ címmel megrendezésre kerülő konferencián

Dr. Szabó György díj

2009. október 30. | Admin
Dr. Szabó György díjat kapott Kopp Mária Professzor Asszony. Gratulálunk.

A PÉF tárgyal

2009. október 27. | Admin
Ma (2009. október 27.) a PÉF tárgyalásokat folytatott az Országos Pszichiátriai Központtal és megállapodás született a további együttműködés szükségességéről. A tárgyalás konstruktív légkörű volt. A főbb megállapodási pontokból: közös auditálás, betegellátási problémákról konzultáció, PÉF monitorozások eredményeinek közlése, közösségi ellátás, rendszeres konzultáció, stb.

Bajnai Gordon Miniszterelnök úrnak írt levelünk

2009. október 20. | Admin
Bajnai Gordon Miniszterelnök úrnak írt levelünket a tárca a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak továbbította illetékességből. Ebben a PÉF a fogyatékosügy problémáin túl finanszírozási gondokat is felvetett.

10 évvel az Agy Évtizede után

2009. augusztus 26. - 28. | Admin
A PÉF részt vett a 10 évvel az Agy Évtizede után "Szárnyalunk vagy kullogunk?" címmel "Pszichiátriai Tanévnyitó" konferencián 2009. augusztus 26-28 között a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórházban, Nagykállón. A konferencia szervezését tökéletesnek tartjuk és a PÉF ottani szereplésének lehetőségét jelentős előrelépésnek a betegek és a szakma kapcsolatában, amiért dr. Móré E. Csabát illeti köszönet.

Reprezentatív monitorozás

2009. július 01. | Admin
A PÉF megkezdte a közösségi szolgáltatók és a pszichiátriai gondozók országos reprezentatív monitorozását

Tárgyalások

2009. június 11. | Admin
A PÉF tárgyalásokat kezdett az Országos Pszichiátriai Központtal.

Tárgyalások a Magyar Pszichiátriai Társasággal

2009. május 25. | Admin
A PÉF tárgyalásokat kezdett a Magyar Pszichiátriai Társasággal a kapcsolat felújítása és együttműködési terv kidolgozása tárgyában.

Tréninget tartottunk

2009. április 06. - 07. | Admin
A PÉF 2009 április 6-án és 7-én tréninget tartott a regionális központok képviselőinek és a helyi lakóönkormányzatoknak, valamint a szövetség saját erőforrásainak hatékonyabbá tétele céljából.

Megbeszelését tartottunk

2009. március 24. | Admin
A PÉF a CPT (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment) kezdeményezésére megbeszélést tartott 2009. március 24-én aktuális hazai kérdésekről és az együttműködés erősítéséről.

Egyszerűsített beszámoló

2009. január 10. | Admin
Megtekinthető a PÉF 2009. évi egyszerűsített beszámolója.